Cazul României ar putea schimba regulile în UE: "Ne trebuie un ministru european al Justiţiei, pentru aplicarea statului de drept"

Comisarul european, Viviane Rending.
Comisarul european, Viviane Rending. (STR / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
19.07.2012

Comisarul pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat recent că UE are nevoie de un Minister al Justiţiei, care să aibă puterea să aducă o ţară în faţa CJUE, dacă aceasta încalcă independenţa justiţiei.

”Ne aşteptăm ca cerinţele noastre să fie îndeplinite punct cu punct. Până acum nu s-a mai întâmplat aşa ceva. România a înregistrat progrese în reforma justiţiei în ultimii ani. Totul a fost anulat în două săptămâni, printr-un soi de puci al ordonanţelor de urgenţă. Ce s-a întâmplat în România contravine tututor regulilor statului de drept în UE”, a declarat Viviane Reding, într-un interviu acordat cotidianului german "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Comisarul european a continuat, precizând că, aşa cum la nivel economic şi financiar se vorbeşte de un control mai puternic, precum şi de o mai bună supraveghere şi s-a avansat ideea unui ministru european de Finanţe, acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi în ceea ce priveşte justiţia.

”Dacă vorbim acum de o Uniunea politică, statul de drept trebuie să fie un punct central. Avem nevoie de instrumente mai puternice (...) Cred că avem nevoie, într-un viitor nu prea îndepărtat, de un ministru european al Justiţiei, care să aibă mijloacele să asigure aplicarea statului de drept în UE, inclusiv să reclame la CJUE, în cazul în care independenţa justiţiei este pusă în pericol într-un stat”, a declarat Reding, întrebată fiind ce poate face UE în cazuri precum cel al României sau cel al Ungariei.

"Criza din România reprezintă un mare pericol"

Viviane Reding a fost cea care a anunţat acum o săptămână reunirea în curând a Comisiei Europene, pentru a se discuta despre situaţia politică din România. Astfel, CE va decide ce abordare va avea faţă de situaţia din România, preciza atunci Viviane Reding.

România a înregistrat progrese în reforma justiţiei în ultimii ani. Totul a fost anulat în două săptămâni, printr-un soi de puci al ordonanţelor de urgenţă. Ce s-a întâmplat în România contravine tututor regulilor statului de drept în UE

Tot comisarul UE pentru Justiţie se declara "foarte preocupată" de criza politică de la Bucureşti încă din data de 3 iulie.

Apoi, şi-a arătat îngrijorarea şi înaintea întrevederii de joia trecută dintre preşedintele CE, José Manuel Barroso, şi premierul Victor Ponta.

"Personal, eu văd un mare pericol în recentele evenimente din România, care pot afecta progresele înregistrate în ultimii ani de această ţară", a spus Viviane Reding.

Comisarul european nu a exclus atunci posibilitatea ca Executivul UE să continue "câţiva ani" supravegherea statului de drept în România, "cu consecinţele pe care acest lucru le-ar avea" asupra integrării ţării în Spaţiul Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor