Reacţii ale USL după respingerea la CCR a super-imunităţii parlamentarilor

Balanţa justiţiei (Epoch Times România)
Flori Mladin
15.01.2014

Conservatorul Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a evitat să se pronunţe după ce CCR a anunţat că modificările făcute la Codul Penal sunt neconstituţionale, afirmând că îşi doreşte ca viitorul text al legii să fie făcut după o "adevărată dezbatere publică".

"E o decizie a Curţii care trebuie respectată, aşteptăm să se redacteze şi motivarea ca să vedem ce observaţii are Curtea ca să evităm pe viitor să mai intrăm într-o zonă care poate fi interpretată ca fiind neconstituţională şi sper ca dezbaterea de data aceasta să fie publică în adevăratul sens al cuvântului şi procedura mai transparentă. Este un răgaz care va face ca viitorul text să fie unul corect şi înţeles de toată lumea, corect. din perspectivă morală şi legală", a afirmat Ciucă, pentru Gândul.

La întrebarea dacă se aştepta ca modificările la Codul penal să fie declarate neconstituţionale, mai ales cu unanimitate, de către judecătorii Curţii Constituţionale, preşedintele comisiei a spus că se va referi numai la efecte.

"Ca jurist nu pot comenta deciziile CCR, pot comenta eventual efectele, atunci când apar. Nu avem decât obligaţia să o respectăm. Textul de lege va fi pus în acord cu decizia Curţii", a afirmat Ciucă.

Magistraţii Curţii Constituţionale au analizat miercuri sesizările Curţii Supreme şi ale PDL cu privire la modificările Codului Penal, adoptate de Camera Deputaţilor în data de 10 decembrie 2013, zi cunoscută ca Marţea Neagră din Parlament.

Curtea Constituţională a decis în unanimitate că modificările aduse Codului Penal sunt neconstituţionale. Legea este trimisă în Parlament, urmând ca deputaţii să o ajusteze în termen de 45 de zile.

Reacţia PNL

Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat că, în urma deciziei unanime a Curţii Constituţionale privind modificările la Codul Penal, va trebui ca Ministerul Justiţiei să pregătească un nou proiect de lege care să pună în concordanţă decizia Curţii Constituţionale cu modificările necesare.

La întrebările, care va fi efectul deciziei Curţii Constituţionale asupra modificărilor aduse Codului penal şi care va fi parcursul de urmat din punctul de vedere al PNL, purtătorul de cuvânt a declarat:

"Aşteptăm să vedem motivarea CC la această decizie, în acelaşi timp reamintesc că BPN al PNL a decis în unanimitate că la rediscutarea Codului penal în legislativ toţi parlamentarii liberali vor vota împotriva tuturor modificărilor care au ridicat suspiciuni, pentru a nu mai exista neclarităţi în spaţiul public. În acelaşi timp, după ce va apărea motivarea deciziei, cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să pregătească în deplină transparenţă şi consultare cu toţi cei care sunt calificaţi pentru aceasta un proiect de modificare care să rezolve acele probleme care există într-adevăr în actualul Cod penal şi care sunt rezolvări destinate să îmbunătăţească structura şi calitatea acestui Cod. Ulterior, această discuţie ar urma să aibă loc la nivelul USL, unde să se decidă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor