Reacţia Suediei la discursul lui David Cameron privind imigraţia, o lovitură puternică pentru leadership-ul premierului britanic(FT)

Financial Times. (SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.03.2013
David Cameron a ajuns sub tirul criticilor celui mai apropiat aliat european din cauza poziţiei sale înăsprite în materie de imigraţie. Acest lucru încununează o perioadă parlamentară dificilă pentru premierul britanic, care merge în vacanţa de Paşti în contextul în care deasupra leadership-ului său planează un nor negru, comentează Financial Times (FT).

Fredrik Reinfeldt, premierul Suediei şi un prieten al lui Cameron, le-a declarat jurnaliştilor suedezi că planurile britanice de a restricţiona beneficiile pentru imigranţi - anunţate de premierul britanic într-un discurs de profil înalt, luni - sunt 'nefericite'.

'Cred într-o Europă care este deschisă, în care avem libertate de circulaţie şi în care ar trebui să ne punem mai degrabă întrebarea cum să facem mai uşor pentru oameni să vină aici şi să muncească', a declarat Reinfeldt.

Comentariile sale sunt o lovitură deosebită, subliniază FT, deoarece cei doi premieri au format o alianţă strânsă privind probleme europene cum ar fi extinderea pieţei unice.

'Pur şi simplu nu suntem de acord cu Cameron cu privire la acest aspect. Suntem de acord asupra multor altor lucruri, dar nu şi asupra acestuia,'' a declarat un oficial suedez.

Downing Street a încercat miercuri să minimalizeze comentariile. 'Discursul premierului nu a fost despre restricţionarea liberei circulaţii. A fost despre a asigura că oamenii pot veni aici din UE pentru a munci şi nu pur şi simplu pentru a se bucura de acces la beneficii şi servicii la care nu au contribuit', a declarat un consilier.

Această reacţie este însă un simptom al unui disconfort mai larg care a stăruit în încercările lui Cameron de a-şi relansa leadership-ul în primele luni ale acestui an. Era de presupus că discursul său cu privire la imigraţie va prelua iniţiativa într-o problemă care a urcat constant pe agenda politică, alimentând un val de sprijin pentru partidul de dreapta UKIP.

Mesajul populist al lui Cameron - inclusiv sugestia că cetăţenii UE trebuie să vorbească limba engleză înainte de a solicita ajutorul de şomaj - a primit o reacţie sceptică chiar din partea celor cărora a dorit să le facă pe plac. Cotidianul conservator Daily Mail a titrat citându-l pe liderul UKIP, Nigel Farage, descriind discursul drept ''abureală''.

'David Cameron are dreptate în intenţia sa de a stabili o abordare mai dură privind imigraţia, dar rezultatul, ca de atâtea ori, dezamăgeşte. Este perfect de clar că linia înăsprită privind imigraţia nu a funcţionat, pentru că este un caz clasic de Cameron care nu şi-a făcut temele', a declarat un parlamentar conservator.

Criticii au spus că multe dintre sancţiunile propuse de premier există deja şi au pus sub semnul întrebării dovada că 'turismul beneficiilor' ar fi fost o drenare mare de resurse din Marea Britanie.

Starea de spirit de dezamăgire din rândul parlamentarilor conservatori a fost evidentă la reuniunea săptămânală a ''Conservative Private Members' Committee'' de luni. Această adunare este de obicei gălăgioasă, bătăioasă, dar la ea a participat doar aproximativ o treime din partidul parlamentar în această săptămână.

O parte din nemulţumire este legată de creşterea constantă a UKIP în sondaje. Era de presupus că promisiunea lui Cameron din luna ianuarie, privind organizarea unui referendum asupra rămânerii în UE a Marii Britanii, trebuia să pună capăt avansului lui Farage. Dar de atunci UKIP a câştigat două puncte procentuale în sondaje iar conservatorii au pierdut unul, potrivit companiei de cercetare de piaţă YouGov. Organismul de sondaj a publicat miercuri şi cifre care arată că UKIP este partidul în care britanicii au cea mai mare încredere în materie de imigraţie, cu cinci puncte procentuale înaintea conservatorilor.

Ca de atâtea ori în trecut, scrie FT, Europa este cea care promite să aprindă tensiunile în Partidul Conservator, atunci când parlamentarii se vor întoarce din vacanţa de Paşti. Cameron se va confrunta cu noi presiuni din partea parlamentarilor conservatori, de a semna legislaţia care pune în practică promisiunea sa de organizare a unui referendum privind UE.

'Sunt mulţi parlamentari care doresc ca premierul să prezinte legislaţia în acest an pentru a înscrie în repertoriul legislativ un proiect de referendum', a declarat David Ruffley, un membru conservator al Comisiei Ministerului de Finanţe.

Potrivit FT, Downing Street este refractar în a face o astfel de promisiune, fiind îngrijorat că ar putea pierde un astfel de vot în Parlament. Dar, având în vedere că promisiunea lui Cameron de a nu 'balansa brusc la dreapta', după înfrângerea din alegerile anticipate din colegiul Eastleigh a fost urmată de discursurile dure cu privire la beneficii şi imigraţie, nu se ştie cât va mai dura această rezistenţă, concluzionează ziarul britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor