Reacţia lui Traian Băsescu la aflarea că CCR a declarat neconstituţională modificarea Statutului parlamentarilor: "Yes!"

Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Ana Petrescu
27.02.2013

La întâlnirea de miercuri, de la Viena, pe care Traian Băsescu a avut-o cu reprezentanţii românilor în Austria, preşedintele a fost întrebat cum comentează decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la neconstituţionalitatea modificărilor aduse Statutului parlamentarilor. Răspunsul acestuia a fost “Yes”, după care şeful statului a râs, anunţă B1 TV.

"Probabil au constatat neconstituţionalitatea la 45 de zile, nu se poate altfel decât 15, ca şi la ceilalţi. Şi mai este un articol, acolo unde spun de prezentarea unor probe concludente, şi cred că şi acela trebuie rezolvat. Dar să vedem ce a dat azi Curtea", a explicat Traian Băsescu.

Una dintre modificările aduse recent de senatori şi deputaţi la Statutul parlamentarilor a fost declarată neconstituţională miercuri, după ce a fost examinată de magistraţii de la Curtea Constituţională. Sesizarea privind neconstituţionalitatea Statutului parlamentarilor, în forma în care a fost adoptat recent, a fost făcută de PDL şi PPDD.

Reprezentanţii celor două partide au atras atenţia asupra legalităţii măsurii de a majora de la 15 la 45 de zile termenul în care un ales poate contesta un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în cazul unei decizii de incompatibilitate.

După ce Statutul a fost declarat neconstituţional, actul urmează să se întoarcă în Parlament pentru a fi modificat astfel încât să respecte legea.

Sesizarea celor de la PDL şi PPDD a fost depusă pe 14 februarie la Curtea Constituţională şi a fost semnată de 25 de parlamentari, dintre care 24 ai PDL şi unul de la PPDD.

Cei de la PDL au explicat că în dreptul românesc şi cel internaţional nu există un termen de 45 de zile, ci unul de 15 zile, aşa cum era stipulat şi până să fie aprobată modificarea Statutului. Democrat-liberalii au invocat articolul 16 din Constituţie, care prevede ca în România nu există privilegii şi că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi că nimeni nu este deasupra legii, aşa că nici parlamentarii nu pot beneficia de termene mai lungi faţă de cele aplicate cetăţenilor de rând.

Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat, pe 13 februarie, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 36 de abţineri, raportul privind cererea transmisă de preşedintele Traian Băsescu de reexaminare a Statutului parlamentarilor. Comisia parlamentară pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor a efectuat modificările cerute de şeful statului, dar a păstrat termenul de 45 de zile, în loc de 15.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor