Reacţia Comisiei Europene după ce Kovesi a primit de la Adina Florea interdicţia de a părăsi ţara

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Purtătorul-şef de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă, după ce fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub control judiciar de Secţia pentru investigarea magistraţilor, că toţi candidaţii aflaţi în cursa pentru şefia Parchetului European "trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecţie".

"Cu toate că nu comentăm asupra procedurilor naţionale, Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape această ultimă evoluţie, deoarece vine în contextul procedurii de selecţie în curs de desfăşurare pentru postul de procuror general european. Este esenţial ca toţi candidaţii, prezentaţi de un grup independent de selecţie, să fie trataţi corect în cursul acestui proces. Prin urmare, Comisia invită Guvernul şi autorităţile române să respecte pe deplin principiul cooperării loiale, consacrat de tratat, în ceea ce priveşte procedura de selecţie a Procurorului General European. Toţi candidaţii trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecţie", a transmis Margaritis Schinas.

Cu acest prilej, oficialul european a reamintit, de asemenea, de preocupările serioase pe care Comisia Europeană le are cu privire la Secţia pentru cercetarea infracţiunilor din justiţie.

Reamintim că vineri seara, după aproape şapte ore de audieri, Kovesi a fost pusă sub control judiciar într-un dosar deschis în urma unei plângeri a fostului deputat fugar Sebastian Ghiţă. În cadrul măsurii, fostei şefe DNA i-au fost impuse mai multe interdicţii şi obligaţii - să se prezinte la secţia de poliţie, să nu părăsească ţara fără permisiune, să nu vorbească cu presa şi să nu mai profeseze la Parchetul General.

LCK a contestat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie măsura preventivă a controlului judiciar. Contestaţia se va judeca săptămâna viitoare. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne