Război turco-sirian la orizont. Lovituri aeriene ţintesc un convoi al armatei turce

Soldaţi turci depun jurământul în provincia turcă Hatay, înainte să fie transportaţi către graniţa cu Siria, ca parte a operaţiunii Ramura de Măslin, 23 ianuarie 2018.
Soldaţi turci depun jurământul în provincia turcă Hatay, înainte să fie transportaţi către graniţa cu Siria, ca parte a operaţiunii Ramura de Măslin, 23 ianuarie 2018. (Burak Milli/Anadolu Agency/Getty Images)

Turcia şi Siria s-ar putea îndrepta către un conflict, deoarece armatele lor se confruntă din ce în ce mai des pe liniile de front din sudul provinciei Idlib, pe fondul unui bombardament aerian masiv efectuat de către avioane siriene şi ruseşti asupra poziţiilor Al-Qaeda care deţin zona Khan Sheikhoun.

Luni, un convoi turc a fost atacat de aviaţia siriană în timp ce traversa o autostradă spre Khan Sheikhoun.

Damascul a acuzat Turcia că încearcă să ajute teroriştii în oraşul asediat, care a fost în trecut scena unor presupuse atacuri chimice date de insurgenţii anti-Assad. Armata siriană a tras „lovituri de avertizare” asupra convoiului blindat, ucigând şi rănind unii dintre membrii forţelor sprijinite de Ankara.

Un corespondent AFP a observat în jur de 50 de vehicule armate turce, inclusiv cel puţin cinci tancuri, care traversează Idlib, formaţiune pe care guvernul sirian a condamnat-o ca fiind o încălcare a frontierelor sale suverane.

Aparent convoiul turc este încărcat cu muniţii pentru „rebelii” locali care se luptă cu armata siriană din sudul provinciei Idlib.

Ankara pretinde că atacurile aeriene masive siriano-ruse asupra trupelor sale reprezintă o încălcare a acordurilor anterioare dintre Rusia, Turcia şi Siria.

Cel puţin un luptător dintr-o facţiune sprijinită de Ankara a fost ucis în atacurile aeriene respective, care au stopat mişcarea convoiului spre sud. Unele rapoarte au menţionat mai multe victime.

Ministerul Apărării din Turcia a condamnat „puternic” incidentul, declaraţiile Damascului afimând că Turcia încearcă să aprovizioneze cu muniţie grupuri teroriste care acţionează pe teritoriul sirian.

"În ciuda avertismentelor repetate pe care le-am făcut autorităţilor Federaţiei Ruse, operaţiunile militare ale forţelor regimului continuă în regiunea Idlib, încălcând memorandumurile şi acordurile existente cu Federaţia Rusă", a declarat ministrul Apărării din Turcia într-un comunicat.

Agenţia de ştiri siriană de stat SANA, citând o sursă a Ministerului de Externe, a răspuns că forţa invadatoare a Turciei nu va împiedica „determinarea armatei arabe siriene de a continua să vâneze rămăşiţele teroriştilor”.

Khan Sheikhoun a fost locul unui presupus atac chimic în aprilie 2017, pe care Casa Albă l-a folosit drept pretext pentru bombardarea Siriei, urmat de un atac mai devastator asupra Damascului în anul următor.