Iranul acuză SUA şi aliaţii săi de transformarea Golfului Persic într-un “butoi cu pulbere”

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, a acuzat Statele Unite şi aliaţii săi de transformarea Golfului Persic într-un “butoi cu pulbere gata să explodeze”, din cauza numărului mare de arme vehiculate în zonă, a susţinut Al Jazeera.

Javad Zarif a afirmat într-un interviu acordat luni unui canal de televiziune din Qatar că desfăşurarea unui număr mare de nave de luptă în Golful Persic va duce doar la mai multă nesiguranţă, potrivit RFE/RL.

Relaţiile dintre Teheran şi SUA s-au deteriorat semnificativ de când preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri. SUA a reimpus sancţiuni economice severe asupra multor sectoare iraniene, inclusiv industria petrolului şi financiară. Recent, Washingtonul a înăsprit sancţiunile şi a susţinut că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian, generând tensiuni şi cu tările din UE - în special Germania.

Ca răspuns la sancţiunile SUA, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, acesta fiind crescut de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20% concentraţie folosită pentru construirea de bombe nucleare.

Tensiunile regionale s-au amplificat după ce iranienii au confiscat în 19 iulie un petrolier sub pavilion britanic în Ormuz. Incidentul a avut loc la câteva săptămâni după ce Marina Regală britanică a capturat la rândul ei un petrolier iranian în largul coastei Gibraltarului, susţinând că nava transporta petrol iranian către Siria - o încălcare a sancţiunilor impuse de UE asupra regimului din Damasc.

Teheranul a negat acuzaţiile.

La începutul lunii august, Marea Britanie a anunţat că se alătură Statelor Unite într-o “misiune internaţională pentru securitatea maritimă” pentru a ajuta la protejarea transportului maritim de mărfuri în Golf.

“Aceasta este o întindere mică de apă şi cu cât sunt mai multe nave străine aici, cu atât va exista mai multă nesiguranţă pentru toată lumea”, a mai declarat Zarif în interviul acordat pentru Al Jazeera.

Săptămâna trecută, Zarif a afirmat că Iranul “nu va ezita să îşi protejeze securitatea” în Golf, un canal strategic pentru livrările globale de petrol şi gaz ce ies din Orientul Mijlociu.

Ministrul irakian de Externe, Muhammad al-Hakim, a susţinut luni pe Twitter că statele din Golf sunt capabile să asigure navigaţia în regiune şi că “prezenţa forţelor occidentale în zonă va duce la amplificarea tensiunilor”.

John Bolton, consilier pe probleme de securitate naţională la Casa Albă, se află la Londra într-o vizită de două zile, în cadrul căreia este de aşteptat să ceară ca Marea Britanie să aibă o poziţie mai dură faţă de Iran.