Război între Iohannis şi PSD pe şefia Armatei. Val de reacţii după CSAT / Cotroceniul lansează un avertisment dur

Şefia Armatei se află acum în centrul celui mai recent război politic între preşedintele Klaus Iohannis şi PSD.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

UPDATE. Decretul privind prelungirea mandatului şefului Statului Major a fost publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia, vineri seară, în cadrul unui comunicat de presă, că se întârzie publicarea în Monitorul Oficial a decretului privind prelungirea mandatului şefului Statului Major.

"Imediat după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Decretul Preşedintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condiţiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaţilor, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.

Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de Legea nr. 202/1998, precum şi de alte acte normative.

Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură.

Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Publicaţia G4Media.ro a dezvăluit că documentul este blocat în prezent la Camera Deputaţilor, unde a ajuns în jurul orei 13.00. Potrivit legii, actele care se trimit spre publicare ajung la secretariatul general al Camerei Deputaţilor, iar acesta trebuie să le trimită spre publicare în Monitorul Oficial. Secretarul General al Camerei Deputaţilor, Silvia Claudia Mihalcea (PSD), n-a putut fi contactată până la ora publicării acestui articol.

Nu este clar care sunt motivele întârzierii trimiterii decretului spre publicare în Monitorul Oficial. Cât timp documentul nu apare în MOF, nu intră în vigoare. Or, mandatul lui Nicolae Ciucă expiră în data de 31 decembrie. Azi ar fi ultima zi lucrătoare când decretul poate fi publicat. De mâine, încep zilele libere oficiale, până în data de 2 ianuarie. Altfel spus, se creează premisele ca Statul Major General al Armatei să rămână fără şef, fapt fără precedent.

* * *

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, propunerea ministrului Apărării, Gabriel Leş, pentru şefia Statului Major şi a decis să-i prelungească mandatului generalului Nicolae Ciucă.

PSD l-a propus să preia conducerea Armatei pe generalul locotenent Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE.

"S-a terminat şedinţa CSAT pe care am convocat-o. A existat un singur punct pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, un punct la cererea ministrului Apărării, care viza diferite schimbări pe funcţii din conducerea Armatei. Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării. În situaţia în care am ajuns, practic, nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcţia de şef al Statului Major al Armatei. Deci, nu există o propunere pentru şeful Armatei", a declarat Iohannis la finalul şedinţei CSAT.

Şeful statului a atras atenţia că mandatul generalului Nicolae Ciucă se termină pe 31 decembrie.

"România nu poate să rămână fără şef al Armatei. Această situaţie generată de incompetenţa PSD trebuie rezolvată. După şedinţa CSAT, am rezolvat-o. Am luat decizia şi am semnat, şi trimis spre publicare, decretul prin care se prelungeşte mandatul de şef al Armatei pentru generalul Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase, şi bine ar fi fost ca această chestiune să-şi fi găsit mai repede soluţionarea, dar, în continuare, cred că Armata României trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce", a afirmat Iohannis.

Reacţia ministrului Apărării

"Am sperat că Armata română poate fi ţinută în afara disputelor de natură politică. Nu este prima instituţie pe care Presedintele României încearcă să o blocheze, avem chiar decizii ale CCR în acest sens, însă observ că rivalitatea cu PSD este mai importantă decât funcţionarea unor instituţii vitale, mai ales în contextul preluării Preşedinţiei Rotative a UE.

Astăzi, în şedinţa CSAT, Preşedintele a invocat motive de nelegalitate, fără însă a aduce un singur argument de natură juridică.

Conform legii 346/2006, “Şeful Statului Major General este numit de Preşedintele României, la propunerea Ministrului Apărării, cu avizul Premierului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.” Aşadar, din punct de vedere legal şi cutumiar, mandatul se încheie fără echivoc la finele celor patru ani.

Consider că orice abordare distinctă de cea în spiritul şi litera legii transmite un semnal negativ, sugerând prin eventuala prelungire a mandatului actualei conduceri că există elemente imperative care să reclame o astfel de măsură excepţională, ori că Armata română este într-o criză de leadership.

De când am venit în minister nu am îndepărtat persoane ci am întărit echipa. Vreau să fie bine înţeles faptul că eu nu discut despre persoane. Nu am simpatii şi antipatii. Evaluarea personalului se face exclusiv pe baza rezultatelor şi a obiectivelor îndeplinite. Astfel, propunerea SMAp s-a făcut exclusiv în baza unui CV, a unui profil care să corespundă exigenţelor funcţiei.

Am dorit ca transferul să se facă în condiţii optime, succesorul întrunind toate criteriile pe care le presupune ocuparea unei poziţii de acest nivel. Prin propunerea generalului Dumitru Scarlat, actualmente reprezentant al Armatei Romane la NATO si UE, am vizat cooptarea în conducerea ministerului a unei persoane cu experienţă substanţială la Bruxelles, şi fin cunoscător al profilului României în NATO şi UE.

MApN va avea un rol important în exercitarea Preşedintiei Consiliului UE şi tocmai de aceea am optat pentru un profesionist acomodat cu temele europene şi euroatlantice, şi al cărui CV este dincolo de orice suspiciuni."

Reacţia premierului, la începutul şedinţei de guvern

"În privinţa CSAT de astăzi, potrivit prevederilor legii 346/2006 privind organizare şi funcţionarea MAI, preşedintele nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât şi eventuala prelungire a mandatului, se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în şedinţa de astăzi nu a fost discutată posibilitatea acestei preungiri.

Aşadar, decretul anunţat de preşedinte considerăm că nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

De altfel, totul pare un scenariu pus în scenă de preşedintele Iohannis de ceva vreme. În spaţiul public apăruse deja informaţia că preşedintele va face un pas în prelungirea mandatului actualului şef al Statului Major şi aş vrea să fie foarte clar, nu vorbim aici despre persoane, ci stric despre respectarea legii.

Nici în acest caz preşedintele nu a explicat refuzul în şedinţa CSAT."

Prima reacţie a PNL, via Ovidiu Raeţchi

"Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării este firească. Traversăm o perioadă tensionată la nivel internaţional şi regional, iar schimbările în eşalonul cel mai înalt de conducere a Armatei nu sunt indicate. În plus, apar din ce în ce mai multe speculaţii privind existenţa unor interese politice în programul de înzestrare a Armatei şi o eventuală schimbare ar întări impresia unei imixtiuni politice nedorite.

Reamintesc faptul că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac public suprinzător la adresa generalului Nicolae Ciucă pe tema achiziţionării sistemului de rachete Patriot, lucru care demonstrează că a existat o presiune politică asupra Şefului Statului Major al Apărării. Faptul că generalul Ciucă a rezistat în faţa acesteia, apărând interesele Armatei, arată, încă o dată, că este un profesionist care şi-a onorat reputaţia recunoscută: fost combatant în Irak şi Afganistan în fruntea batalionului 'Scorpionii Roşii' şi fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

Armata nu trebuie implicată sub nicio formă în lupta politică, mai ales când miza principală este obsesia pentru control, în toate domeniile, a unui politician cu grave probleme penale."

Reacţia liderului PNL

"PNL susţine total decizia preşedintelui Iohannis. Propunerea formulată pentru funcţia de şef al Statului Major nu a îndeplinit condiţiile legale iar decizia preşedintelui de susţinere a prelungirii cu un a an de zile a mandatului actualului şef este o decizie legală, corectă şi potrivită cu momentul în care ne găsim astăzi. Domnul general Ciucă este un militar de carieră, cu o experienţă vastă pe teatre de război, este un om dedicat slujirii interesului naţional, este dedicat punerii în practică a programului de înzestrare al Armatei Române, un om care niciodată nu a cedat la presiuni politice şi care a susţinut întotdeauna interesul naţional şi punerea în practică a programului de înzestrare a Armatei, absolut necesar pentru România.

Nu văd ce prevedere neconstituţională ar putea să stea la baza unui asemenea demers (sesizare de către Dăncilă a CCR - n.r.). Se pare că, în ultima vreme, a început să creadă Vasilica Viorica Dăncilă că este chiar prim-ministru şi trebuie să-i readucem aminte că adevăratul prim-ministru este Liviu Dragnea şi că ea este o simplă marionetă, care nu face altceva decât să execute orbeşte toate comenzile ticăloase ale preşedintelui PSD."

Reacţia fostului preşedinte Băsescu

"Vai de capul vostru de politicieni, mărunţi şi fără scrupule. Stop joc! S-a mers prea departe! Armata nu este nici câmp de luptă politică şi nici loc de destrăbălare electorală. În mod egal, preşedintele Iohannis, ministrul Apărării şi premierul au dus lupta politică şi ambiţiile personale prea departe, jucându-se cu nominalizarea Şefului Statului Major al Armatei. Aici nu există scuza că preşedintele nu a fost consultat înainte de a i se transmite propunerea de numire a noului Şef al Statului Major. Dacă a văzut că acest lucru nu se întâmplă, ştiind că la 31.12.2018 mandatului actualului Şef al Statului Major expiră, preşedintele, în calitate de Comandant al Armatei, trebuia să cheme premierul şi ministrul Apărării la consultări în baza art. 86 din Constituţia României care spune, citez, 'Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită'. Era o soluţie de a desemna noul Şef al Statului Major fără a târî armata în jocuri politice minore şi fără a umili generali respectaţi.

Din păcate şi unii şi alţii au preferat să-şi facă jocul în interes electoral personal pe seama nominalizării Şefului Statului Major al Apărării, umilind pur şi simplu armata. Propunerea făcută de ministrul Apărării şi avizată de premier a fost pentru nominalizarea unui general care este reprezentant al Armatei Române la NATO. Să ne imaginăm cum va fi privit de acum înainte la NATO, acest general care nu se bucură de încrederea Preşedintelui României?

Prelungire mandatului Şefului Statului Major al Apărării s-a făcut fără propunerea ministrului apărării şi avizul premierului şi fără a fi o situaţie excepţională care să reclame acest lucru. Să ne imaginăm cum priveşte Armata o prelungire a mandatului Şefului Statului Major, pusă sub semnul întrebării din punct de vedere al legalităţii. Să ne imaginăm cum priveşte Armata o prelungire a mandatului Şefului Statului Major, pusă sub semnul întrebării din punct de vedere al legalităţii. Vai de capul vostru de politicieni, mărunţi şi fără scrupule.

PS - Mă întreb cine va sesiza CCR legat de numirea Şefului Statului Major. Este tot ce mai lipseşte în efortul de discreditare a instituţiilor statului. Hai cu o decizie a CCR pentru nominalizare şi numire ca să fim de râsul lumii."

Reacţia fostului şef CCR Zegrean

"Legislaţia românească toată e aşa, pentru că niciodată, când e vorba de numiri de persoane, nu ştii cine trebuie să-l numească, cine să-l propună. Trebuia să urmeze aceeaşi procedură şi la prelungire ca şi la numire, dar dacă nu se înţeleg şi dacă vin cu propunerile de numire fără să-l consulte pe preşedinte, clar că preşedintele poate şi el să facă, pentru că până la urmă, ca şi la procurori, preşedintele are decizia, el îi numeşte. Ceilalţi îi propun.

Acelaşi lucru se întâmplă şi la prelungire, dar nu cel care propune hotărăşte. Acum văd că asta se doreşte în toate domeniile - cel care propune să hotărască. Nu se poate - ne-am jucat de-a justiţia şi am făcut praf justiţia. Acum ne jucăm de-a Armata şi facem praf Armata. Păi nu se poate.

Nu este de joacă aici. Totuşi, ţara asta trebuie apărată şi când pui un şef de Stat Major trebuie să ai în vedere şi opinia celor pe care urmează să-i conducă. Din punct de vedere constituţional, premierul poate face o nouă sesizare, Curtea va spune că-i conflict, că văd că s-au obişnuit aşa - cărarea este bătucită. Te duci la Curte - Curtea numeşte prim-miniştri, Curtea numeşte procurori generali, Curtea numeşte acum şi şeful Marelui Stat Major... Nu e în regulă, nu poţi să conduci o ţară cu justiţia. Nu se poate, de aia s-a propus separarea puterilor în stat - fiecare să-şi vadă de atribuţiile lui." (sursa: Mediafax)

Publicaţia G4media.ro a prezentat culisele scandalului de la şefia Armatei şi presupusele motive din spatele refuzului şefului statului de a accepta propunerea PSD. Miza financiară ar fi de miliarde de euro. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne