Răspuns pentru Pompeo - directorul OMS susţine că nu e cumpărat de China

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom, împreună cu liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom, împreună cu liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing (Naohiko Hatta/AFP via Getty Images)

Marţi, secretarul de stat american a declarat parlamentarilor britanici că autorităţile chineze l-au „cumpărat” pe directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi a susţinut că Beijingul a lucrat în culise pentru a-i asigura numirea în funcţie în 2017.

Declaraţiile lui Mike Pompeo, făcute în faţa unei sesiuni private ţinute împreună cu parlamentari britanici, au generat deja reacţii.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a respins acuzaţiile făcute Mike Pompeo despre presupusa sa apropiere de China, susţinând că afirmaţiile sunt absolut nefondate.

"Comentariile sunt neadevărate şi inacceptabile şi fără niciun fundament", a declarat el într-un briefing virtual joi.

Uzitând de o frază-tip folosită de regulă de regimul comunist chinez, Tedros i-a cerut lui Mike Pompeo să nu "politizeze" pandemia virusului Wuhan, afirmând că el împreună cu agenţia ONU se vor concentra pe „salvarea vieţii” şi nu se vor lăsa distraşi de acuzaţiile secretarului.

"OMS nu va fi distras de aceste comentarii. Nu dorim să fie distrasă nici comunitatea internaţională. Una dintre cele mai mari ameninţări cu care ne confruntăm continuă să fie politizarea pandemiei. COVID-19 nu respectă frontierele, ideologiile sau politicile sau partidele", a subliniat directorul general.

Tedros Adhanom a fost, timp de mai mulţi ani, lider de rang înalt al unui partid marxist violent din Etiopia şi a colaborat strâns cu China comunistă.

Mike Pompeo a spus marţi că Beijingul „l-a cumpărat” în mod efectiv pe Tedros şi că există o „dovezi ferme” care sugerează că guvernul chinez a făcut un acord pentru a-l planta pe Tedros în poziţia curentă, în 2017.

Deputatul conservator Iain Duncan Smith, care a fost prezent la întâlnirea cu Pompeo, a confirmat pentru Bloomberg că secretarul de stat american a susţinut că Beijingul ar fi manipulat votul în cadrul OMS din mai 2017 pentru a se asigura că Tedros va fi ales.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al biroului premierului Boris Johnson a declarat reporterilor că Pompeo nu a făcut nicio afirmaţie de acest gen cu privire la Tedros în timpul reuniunii şi a indicat că Johnson „crede că OMS şi directorul său general joacă un rol important în conducerea răspunsului global asupra sănătăţii la pandemie".

Oficiali de rang înalt ai administraţiei, inclusiv preşedintele Trump, au acuzat în mod repetat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că menţine o linie care favorizează China, iar Washingtonul a început oficial procesul de retragere din agenţia de sănătate globală la începutul acestei luni.

La începutul lunii iulie, un grup de republicani ai Camerei Reprezentanţilor a trimis o scrisoare lui Tedros prin care i-au cerut să depună mărturie în faţa Congresului despre răspunsul OMS la pandemie şi l-au acuzat că „a avizat” propaganda Partidului Comunist Chinez pentru a acoperi originile virusului Wuhan şi a induce în eroare comunitatea internaţională".