Raportul ONU: În Siria a fost folosit gazul Sarin pe scară largă împotriva civililor

Secretarul general al ONU, Ban Ki moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki moon. (Chris Hondros / Getty Images)
Mioara Stoica
17.09.2013

Raportul ONU confirmă faptul că, în Siria s-au folosit arme chimice împotriva civililor pe o scară largă la 21 august. Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a vorbit despre asta din nou, luni, după ce sâmbătă el a făcut o previzualizare a raportului spunând: ”Assad trebuie să fie judecat".

Nu este încă clar dacă preşedintele sirian este vinovat de acest atac, dar toate indiciile par să conducă spre aceasta, potrivit raportului preliminar al ONU. Dar este sigur că "85% din probele de sânge prelevate de la victime au fost testate pozitiv la (gazul letal) Sarin. Probele de ţesuturi - spune textul - de la 34 din cele 36 de persoane spitalizate au arătat urme de otravă. Aproape toate au fost pozitive la Sarin".

Inspectorii au „examinat şi resturile rămase din rachetele sol-sol”, care au lovit zona, şi „în majoritatea fragmentelor a fost găsit Sarin".

Pentru aceste motive, inspectorii au tras concluzia că au fost colectate „dovezi convingătoare că rachetele sol - sol care conţineau gaze Sarin, au fost utilizate în zonele Ein Tarma, Moadamyah şi Zalmaika la Ghouta".

O fotografie făcută de o echipă de inspectori ONU, condusă de către suedezul Ake Sellstrom - care are sarcina de a monitoriza utilizarea de gaz paralizant în Siria - în atacul împotriva cartierul din Damasc la 21 august anul trecut (care a provocat moartea a 1.400 de persoane), confirma la începutul după-amiezii concluziile raportului. Mărirea fotografiei, răspândită din greşeală şi apoi retrasă, arată „dovezi clare de vinovăţie" inclusiv traiectoria rachetelor şi utilizarea a 350 de litri de Sarin în atacul din 21 august la Ghouta, a anticipat astăzi CNN.

Raportul afirma că armele chimice au fost folosite în atacuri pe scară „relativ mare" împotriva civililor „inclusiv a copiilor” Raportul enumeră, de asemenea, „dovezile inspectorilor ONU pentru atribuirea responsabilităţii", a uneia dintre părţile implicate în conflict, relevă CNN în timp ce raportul confirmă de asemenea existenţa unor litere chirilice pe o rachetă, muniţie folosită la Moadamiyah - se citeşte în raport - care coincide cu una dintre variantele de rachete şi artilerie M14 cu cap original sau improvizat". În Ein Tarma ar fi fost folosită „o rachetă de calibru de 33 mm venită de-a lungul unei traiectorii est - sud-est".

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon, predând raportul inspectorilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a declarat că, odată cu utilizarea armelor chimice în timpul conflictului sirian a fost săvârşită „ o crimă de război” .

Liderul ONU a cerut o rezoluţie clară cu ameninţarea unor sancţiuni în sprijinul proiectului de distrugere a arsenalului chimic sirian, referitor la acordul de la Geneva între Statele Unite ale Americii şi Rusia. Şi referindu-se la acordul privind dezarmarea chimică în Siria, a declarat că se aşteaptă "în caz de non-conformitate" din partea Damascului ca "Consiliul de Securitate să aplice măsuri în temeiul capitolului VII din Carta Naţiunilor Unite" care autorizează utilizarea forţei.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon, predând raportul inspectorilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a declarat că, odată cu utilizarea armelor chimice în timpul conflictului sirian a fost săvârşită „ o crimă de război” .

Pe de altă parte, liderul ONU a declarat că "rezultatele studiului sunt copleşitoare şi de necontestat". " Faptele vorbesc de la sine", a adăugat el . " Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite a confirmat în mod clar şi obiectiv că armele chimice au fost folosite în Siria".

ONU va investiga 14 de cazuri suspecte în Siria

Comisia ONU de anchetă privind încălcarea drepturilor omului în Siria, a anunţat de asemenea că va investiga 14 cazuri suspecte de atacuri cu arme chimice, care ar fi fost făcute după septembrie 2011, pentru a stabili cine este responsabil pentru aceste crime, a declarat preşedintele Comisiei, Paulo Pinheiro, la o conferinţă de presă.

Video BBC: soldaţi iranieni alături de Assad

Un film postat pe internet şi relansat de BBC arată soldaţii iranieni care sunt pe câmpul de luptă alături de trupele loialiste ale lui Bashar al - Assad. Filmul, numai o parte din mai multe ore de filmare, a fost pus on-line de rebeli care pretind că l-au găsit în interiorul unei baze a Guvernului cucerită de ei. Camera video a filmat cel puţin cinci soldaţi iranieni în mijlocul unui grup mare de soldaţi sirieni şi din ceea ce spun ei se deduce că locaţia este undeva la sud de oraşul Alep, într-o şcoală.

Un elicopter a explodat între Turcia şi Siria

Un elicopter militar sirian a explodat în zbor şi s-a prăbuşit nu departe de graniţa cu Turcia, raportează presa turcă. Potrivit Zaman online, elicopterul a fost doborât de rebeli şi s-a prăbuşit la aproximativ 400 de metri de frontieră. Potrivit celor relatate de Hurriyet, cei doi piloţi s-au lansat cu paraşuta, dar au fost ucişi la pământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor