Raportul NIESR nu a reuşit să dea o cifră privind imigraţia românilor şi bulgarilor, atrăgând imediat critici (presă)

Ziare afişate pe un stand de ziare la 28 noiembrie 2012 în Londra, Anglia. (Dan Kitwood / Getty Images)
Epoch Times România
05.04.2013

Raportul Institutului Naţional de Cercetare Economică şi Socială, comandat de Ministerul britanic de Externe şi de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti şi finanţat de aceasta, potrivit BBC, include o analiză de date şi literatură de cercetare din Marea Britanie, România şi Bulgaria. Cercetătorii au apreciat că nu este posibil să ofere o cifră exactă sau fiabilă cu privire la cât de muţi români şi bulgari vor veni în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor privind circulaţia forţei de muncă. Ei şi-au atras astfel imediat critici, relatează presa britanică de vineri.

Raportul a contestat în mod direct afirmaţiile lui David Cameron şi altor oficiali că Marea Britanie s-ar confrunta cu un nou val semnificativ al imigraţiei provenite din Europa de Est, comentează The Guardian.


Sir Andrew Green, preşedintele Migration Watch UK, a criticat studiul pentru incapacitatea de a estima amploarea probabilă a migraţiei după modificările de anul viitor, afirmând că este o ''muşamalizare''.

Autorii studiului au notat că cei care vor veni în Marea Britanie vor face acest lucru pentru a-şi îmbunătăţi perspectivele de locuri de muncă şi standardele de trai, şi nu ca ''turişti'' ai beneficiilor şi pentru a profita de sistemul de sănătate. Profilul lor este că sunt tineri şi fără familie, cel puţin la început, astfel că impactul lor asupra serviciilor publice este probabil să fie modest. Spre deosebire de valul migraţiei de polonezi, lituanieni şi alţi est-europeni din 2004, românii şi bulgarii sunt mult mai probabil să se îndrepte spre Londra şi sud-estul Angliei, mai degrabă decât sa fie dispersaţi în întreaga ţară.

Ministrul pentru afaceri europene, David Lidington, a apreciat cercetarea drept o contribuţie binevenită la dezbatere. 'Raportul va ajuta la conturarea muncii acestui guvern de a construi un sistem de imigraţie care lucrează în interesul naţional', a declarat el.

The Guardian subliniază că tonul raportului este în contrast puternic cu recentul discurs privind imigraţia al lui David Cameron, în care premierul a promis reguli mai stricte ce vor împiedica noii imigranţi să aibă acces la beneficii sociale, locuinţe şi alte servicii publice. De asemenea, studiul discreditează estimările unor parlamentari conservatori că între 350.000 şi 450.000 de români şi bulgari sunt gata să se mute în Marea Britanie de la sfârşitul acestui an.

Cercetarea spune totuşi că ratele mai ridicate de TBC din România şi Bulgaria vor avea implicaţii pentru viitoarea planificare a serviciilor NHS.

Evaluarea că va exista doar un impact modest asupra serviciilor publice se bazează pe dovezile că o mare parte din migraţia est-europeană existentă în Marea Britanie este temporară. Raportul spune că dacă acest tipar se schimbă iar imigranţii se vor stabili pe termen lung, în acest caz vor exista implicaţii semnificative pentru serviciile publice britanice.

Autorii au adăugat că, probabil, bulgarii şi românii lucrează în 'economia gri' din Marea Britanie, sub un fals statut de 'independent'.

Concluzia raportului este că e posibil ca odată ridicate restricţiile, numărul real al cetăţenilor din UE2 care lucrează în Marea Britanie să nu crească de fapt substanţial.

Ziarul Express subliniază, la rândul său, că raportul de 54 de pagini, care ar fi costat 60.000 de lire, nu a reuşit să dea o cifră privind scara imigraţiei provenite din Bulgaria şi România.

'Orice analiză a potenţialului impact al imigraţiei din Bulgaria şi România, care nu include o estimare a numărului celor care ar putea veni este fatal imperfectă'', a declarat parlamentarul conservator Philip Hollobone, citat de Express. ''Acesta este un răspuns inadecvat şi patetic. Dacă nu ştim câţi imigranţi sunt susceptibili de a veni, de ce ne deschidem graniţele', a adăugat el.

Sir Andrew Green a apreciat că documentul nu a reuşit să abordeze previziunile sale potrivit cărora între 30.000-70.000 de imigranţi pe an din România şi Bulgaria s-ar putea îndrepta spre Marea Britanie.

Unele zone din Marea Britanie ar putea asista la o 'presiune sporită asupra locurilor în şcolile primare', se arată în raportul care adaugă că trebuie asigurate ore suplimentare de predare a limbilor străine pentru copiii de imigranţi bulgari şi români.

În alt articol pe această temă, Express notează că NIESR, al cărui director este Jonathan Portes, un economist de stânga şi un cunoscut entuziast privind imigraţia, pare, în mod deloc surprinzător, să minimalizeze potenţialele dezavantaje ale acestei imigraţii iminente. Recunoaşte că Marea Britanie este 'potenţial atractivă', dar face apoi presupuneri ''eroice'' despre amploarea probabilă şi structura afluxului, spunându-le britanicilor să se aştepte la adulţi tineri, sănătoşi şi necăsătoriţi, care nu vor solicita major serviciile publice. Acest lucru este aproape voit naiv, comentează Express.

În loc să se lase păcăliţi de declaraţii liniştitoare ale intelectualilor liberali, miniştrii ar trebui să se trezească în faţa unui dezastru care se profilează la orizont. Atât Bulgaria cât şi România suferă de pe urma unui grad ridicat de ceea ce este cunoscut în jargon drept 'excludere socială', în special în ceea ce priveşte familiile foarte mari de romi. Dacă astfel de familii se îndreaptă spre statul bunăstării din Marea Britanie în număr mare, atunci costul ar putea fi enorm iar impactul asupra cartierelor în care aleg să se stabilească dezastruos.

Faptul că David Lidington va încerca să folosească acest raport pentru a 'modela munca acestui guvern' este profund tulburător, remarcă Express.

BBC notează că, deşi dovezi din sondaje locale au arătat că românii şi bulgarii sunt interesaţi să vină în Marea Britanie, mulţi sunt interesaţi de şederi temporare, mai degrabă decât să se mute pe termen lung.

Studii care acoperă imigranţii est-europeni au constatat că este mai puţin probabil ca aceştia să pretindă beneficii comparativ cu alte grupuri de imigranţi sau populaţia largă, se arată în raport, care adaugă că dintre cei care solicită beneficii acum, majoritatea primesc indemnizaţii pentru copii.

Studiul a precizat că impactul asupra serviciilor, inclusiv locuinţe, educaţie, asistenţă socială şi sănătate, este probabil să fie mai mare în cazul în care românii şi bulgarii se mută în Marea Britanie pe termen mai lung.

BBC citează declaraţiile lui Sir Andrew Green, potrivit căruia ''în 60 de pagini nu se oferă nicio estimare privind amploarea probabilă a migraţiei româneşti şi bulgare în Marea Britanie''. ''Lasă deoparte orice indicaţie privind o creştere a migraţiei din aceste ţări, ai căror lucrători sunt printre cei mai mobili din UE. Mai mult, evită să abordeze întrebarea-cheie cât de mulţi imigranţi români şi bulgari aflaţi acum în Spania şi Italia s-ar putea transfera în Marea Britanie'.

ITV News menţionează afirmaţia preşedintelui Comisiei pentru afaceri interne din Camera Comunelor, Keith Vaz, care a cerut un 'studiu complet' privind impactul ridicării restricţiilor de acces, între Marea Britanie şi Bulgaria şi România. 'Ar fi util dacă Theresa May va vizita România şi Bulgaria pentru a evalua motivele pentru care cetăţenii lor ar alege sa migreze în Marea Britanie'', a declarat el. ''Modul în care gestionăm această problemă va fi fundamental în modelarea relaţiei noastre cu UE şi cu ţări ale unei viitoare extinderi, cum ar fi Turcia'', a subliniat Vaz, citat de ITV News.

Daily Mail relevă opinia unor experţi potrivit cărora lipsa oricărei estimări concrete face imposibil să fii pregătit pentru presiunea suplimentară pe care nou-veniţii ar putea să o pună asupra serviciilor publice şi totodată temerea lor că cea mai importantă perturbare ar putea fi resimţită pe piaţa forţei de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor