Raport Curtea de Conturi: Plăţi necuvenite în valoare de peste 1,5 milioane de lei, efectuate de MAE

. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
01.02.2013

Personalul Ministerului Afacerilor Externe a încasat în 2011 drepturi necuvenite în valoare de 1,54 milioane de lei, conform unui raport al Curţii de Conturi.

"În anul 2011 s-au angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit cheltuieli cu drepturi de personal necuvenite, în sumă estimativă de 1.549 mii lei, la care se adaugă contribuţiile datorate de angajator pentru asigurări sociale de stat, asigurări sociale de sănătate, asigurări de şomaj etc.", se arată în raport.

Drepturile salariale din 2011 au inclus majorarea cu 15%, potrivit Legii 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, a cuantumului brut al salariilor de bază, astfel cum au fost acordate personalului pentru luna octombrie 2010.

"Însă, aceste salarii au avut inclus sporul pentru cunoaşterea şi utilizarea uneia sau mai multor limbi străine rare, fără să existe probe referitor la utilizarea de către respectivii salariaţi, în exercitarea sarcinilor lor de serviciu, a unei alte limbi decât cele de circulaţie internaţională", se mai arată în raport.

Angajaţi ai MAE, care au desfăşurat activităţi în străinătate, în zone de risc sau conflict armat, au primit sporuri variind între 25-50% din salariul lunar în valută, fără a se efectua însă evaluarea periodică a menţinerii stării de risc.

Primele amănunte despre prejudiciile constatate de Curtea de Conturi au fost făcute publice joi de şeful instituţiei, Nicolae Văcăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor