Raport CE: Rata de ocupare a forţei de muncă de către femei este de 62,1%

(photos.com)
Epoch Times România
16.04.2012

Progresele în domeniul egalităţii de gen conduc la creştere economică, se arată într-un raport al Comisiei Europene, potrivit căruia rata de ocupare a forţei de muncă de către femei este de 62,1 %, faţă de 75,1% în rândul bărbaţilor.

Potrivit raportului anual lansat luni de Comisia Europeană privind egalitatea de gen, îmbunătăţirea egalităţii dintre bărbaţi şi femei este un element esenţial al răspunsului UE la actuala criză economică.

Raportul analizează progresele înregistrate în ultimul an în rezolvarea discrepanţelor rămase între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte încadrarea în muncă, în economie şi în societate, în general.

Deşi s-au înregistrat unele progrese în ceea ce priveşte creşterea numărului de femei care ocupă funcţii de conducere în întreprinderi şi reducerea disparităţii salariale de gen, rămân în continuare provocări importante. Ţările UE trebuie să atragă mai multe femei pe piaţa muncii dacă doresc să realizeze obiectivul global al UE de a atinge rata de ocupare a forţei de muncă pentru toţi adulţii de 75 % până în 2020. Una dintre modalităţile de a îmbunătăţi competitivitatea Europei este obţinerea unui echilibru mai bun între femeile şi bărbaţii cu funcţii în procesul de luare a deciziilor economice. Studiile au demonstrat că diversitatea de gen este benefică şi că întreprinderile în ale căror structuri de conducere există mai multe femei au rezultate mai bune decât întreprinderile în care conducerea este asigurată numai de bărbaţi.

”Argumentele economice pentru a atrage mai multe femei pe piaţa forţei de muncă şi de a numi un număr mai mare de femei în posturi de conducere în UE sunt copleşitoare”, a afirmat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar responsabil pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie. ”Nu ne putem îndeplini obiectivelor economice şi în materie de ocupare a forţei de muncă decât utilizând din plin toate resursele umane de care dispunem – atât pe piaţa forţei de muncă în ansamblu, cât şi la nivel de conducere. Aceasta este o componentă esenţială a planurilor noastre de redresare economică”, a mai spus Reding, la lansarea raportului.

Raportul privind progresele realizate în cursul anului 2011 privind egalitatea între femei şi bărbaţi face parte dintr-un raport mai amplu al Comisiei privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE, anul trecut. Raportul evidenţiază principalele evoluţii atât la nivel naţional, cât şi la nivel european în cinci domenii principale ale strategiei globale a UE în domeniul egalităţii de gen pentru perioada 2010-2015, şi anume: economia, remunerarea egală, procesul de luare a deciziilor, violenţa pe criterii de gen şi egalitatea de gen în afara UE.

Pe piaţa forţei de muncă, rata de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor este de 62,1 %, în comparaţie cu 75,1 % în rândul bărbaţilor. Aceasta înseamnă că UE poate atinge rata-ţintă globală de ocupare a forţei de muncă de 75 % fixată în Strategia Europa 2020 doar angajându-se foarte serios în sensul realizării egalităţii de gen.

În cadrul Strategiei Europa 2020, Comisia a evidenţiat necesitatea de a promova un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată, în special prin asigurarea de servicii adecvate de îngrijire a copilului, printr-un acces mai bun la programe de lucru flexibile şi prin garantarea faptului că sistemele de impozitare şi de prestaţii nu creează dezavantaje pentru a doua persoană care contribuie la venitul familiei. Toate aceste elemente pot contribui la asigurarea faptului că un număr mai mare de femei intră şi rămân pe piaţa forţei de muncă.

Disparitatea salarială de gen a scăzut uşor în întreaga UE.

În medie, femeile câştigă cu 16,4 % mai puţin decât bărbaţii pentru fiecare oră lucrată. Disparitatea salarială de gen este cauzată de mai mulţi factori, cum ar fi segregarea pieţei forţei de muncă şi diferenţele în ceea ce priveşte opţiunile educaţionale.

Progresele lente în reducerea disparităţii de gen în structurile de conducere ale întreprinderilor a determinat Comisia să lanseze o consultare publică privind eventualele măsuri care pot fi adoptate la nivelul UE pentru a soluţiona această problemă care riscă să frâneze inovarea şi creşterea economică în Europa.

Promovarea unui grad mai mare de egalitate în procesul de luare a deciziilor este unul dintre obiectivele Cartei europene a femeilor, iniţiativă promovată de preşedintele José Manuel Barroso şi de vicepreşedintele Reding în martie 2010. Comisia a dat curs acestor angajamente, prin adoptarea, în septembrie 2010, a unei Strategii în domeniul egalităţii de gen pentru următorii cinci ani.

Pe lângă egalitatea în procesul de luare a deciziilor, strategia instituie o serie de acţiuni în patru domenii suplimentare: independenţă economică egală; remunerare egală pentru muncă egală; demnitate, integritate şi eliminarea violenţei pe criterii de gen şi egalitatea de gen în politicile externe.

Un număr din ce în ce mai mare de indicii demonstrează beneficiile economice semnificative care decurg din îmbunătăţirea echilibrului de gen în ceea ce priveşte luarea deciziilor economice. Creşterea numărului de femei cu funcţii de conducere poate contribui la crearea unui mediu de lucru mai productiv şi mai inovator şi la îmbunătăţirea performanţelor generale ale întreprinderii. Acest lucru stimulează competitivitatea.

Deşi reprezintă 60 % din proaspeţii absolvenţi de facultate, femeile ocupă puţine poziţii de conducere în cadrul întreprinderilor. Existenţa mai multor posibilităţi de a ocupa funcţii de conducere stimulează femeile să intre şi să rămână în câmpul muncii, ceea ce duce la creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor şi la utilizarea mai eficientă a potenţialului pe care îl reprezintă femeile în contextul resurselor umane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor