Răpirea profesorilor turci. Deputat PAS, către Dodon şi Plahotniuc: Fiecare lacrimă vărsată de om nevinovat o să vă urmărească toată viaţa

Igor Dodon; fiica unui profesor de la liceul Orizont protestează la Aeroport
Igor Dodon; fiica unui profesor de la liceul Orizont protestează la Aeroport (facebook.com/Alaiba D.)

Deputatul PAS Dumitru Alaiba aminteşte că s-au împlinit doi ani de când Serviciul de Informaţie şi Securitate răpea ilegal, cum o fac „doar bandiţii”, 7 profesori, care au fost livraţi peste câteva ore lui Erdogan mai degrabă decât ai comanda o pizza.

Aceasta fiind în opinia parlamentarului, una dintre cele mai mari crime ale regimului Plahotniuc-Dodon de atunci. Oameni nevinovaţi. Familii îndurerate. Copii rămaşi fără părinţi.

Mai mult, deputatul notează că au fost mulţi oameni care ar fi putut face ceva ca să oprească această ruşine, dar nu au făcut nimic. De la preşedinte la ministru, ofiţer, agent, mascat etc.

„Fiecare lacrimă vărsată de om nevinovat o să vă urmărească toată viaţa. Să vă iasă pe ochi durerea lor. Din suflet v-o doresc. Pentru că unele lucruri nu se iartă”, scrie politicianul pe pagina sa de Facebook, menţionând că cele relatate „poate nu e un discurs de deputat”, dar ştie că au fost mulţi care puteau opri crima, dar nu au mişcat un deget.

„Complicitatea statului capturat. Noi, toţi restul, trebuie să simţim o mare ruşine. Pentru că nu Plahotniuc, Dodon etc. au permis această crimă, ci Republica Moldova, prin instituţiile ei, a făcut-o. Aşa va rămâne în istorie acest eveniment”, a conchis Dumitru Alaiba.

Pe 6 septembrie 2018, SIS a expulzat de pe teritoriul statului şapte profesori turci, angajaţi ai reţelei de licee „Orizont”, care locuiau şi activau legal în R. Moldova sub pretextul că aceştia ar avea legături cu o grupare islamistă, prezentând un risc la adresa securităţii naţionale.

CEDO a condamnat Guvernul R. Moldova pentru încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi respectarea vieţii private şi de familie, obligându-l să achite câte 25 mii de euro prejudiciu moral profesorilor turci expulzaţi ilegal în Turcia, unde au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.