Raluca Turcan îi cere Avocatului Poporului să atace la CCR "inovaţia normativă" a Guvernului Ponta

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)
Loredana Diacu
17.03.2015

Vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a depus o petiţie în atenţia Avocatului Poporului prin care solicită sesizarea de urgenţă a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea OUG 2/2015, "un colaj" de 26 de ordonanţe pe care Guvernul Ponta le-a cumulat într-un singur act normativ.

”Ordonanţa de Urgenţă nr. 2/2015 este, de fapt, un colaj de alte 26 de ordonanţe de urgenţă care intervin în domenii diferite şi a fost adoptată fără dezbatere publică. Această inovaţie normativă este demonstraţia faptului că Victor Ponta tratează guvernarea după bunul său plac, încălcând cu bună ştiinţă Constituţia şi procedurile în vigoare. Este o nouă probă de iresponsabilitate în actul de guvernare”, susţine Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Potrivit vicepreşedintelui PNL, Guvernul Ponta încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, "arătând dispreţ faţă de respectarea Constituţiei României şi, implicit, a jurisprudenţei Curţii Constituţionale."

"Prin adoptarea de Ordonanţe de Urgenţă, fără motive de „urgenţă”, Guvernul subminează Statul de Drept şi se substituie, contrar prevederilor Constituţiei, Parlamentului. România nu trebuie guvernată prin ordonanţe de urgenţă, care sunt emise după bunul plac al miniştrilor, fără dezbatere publică şi fără dezbatere în Parlament." i-a atras Raluca Turcan atenţia lui Victor Ciorbea, solicitându-i să semnaleze Curţii neconstituţionalitatea OUG 2/2015”, mai subliniază Turcan, care, în 2014, a mai contestat la Avocatul Poporului alte două OUG-uri (49 şi 94) prin care Victor Ponta "a mutilat" Legea Educaţiei Naţionale.

Reamintim că aceasta este cea de a doua solicitare adresată Avocatului Poporului pe tema Ordonanţei 2/2015. APADOR CH şi alte 11 ONG-uri s-au adresat de asemenea lui Victor Ciorbea, în cursul zilei de luni, cerându-i să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa menţionată.

Deşi, aparent, OUG 2/2015 este doar a doua ordonanţă pe acest an, ea cuprinde în realitate 26 de ordonanţe de urgenţă şi a fost publicată direct în Monitorul Oficial vineri, 13 martie, fără a fi postată în prealabil pe site-ul guvernului, în dezbatere publică.

Reamintim că Guvernul a fost criticat în repetate rânduri, atât de opoziţie cât şi de societatea civilă, pentru numărul mare de ordonanţe pe care le dă (nu mai puţin de 95 în 2014 şi 117 în 2013), în condiţiile în care puterea legislativă în stat este Parlamentul, nu Guvernul. Inclusiv Comisia Europeană a atras atenţia, în ultimul raport MCV publicat pe 28 ianuarie a.c. asupra numărului mare de măsuri adoptate prin ordonanţă de urgenţă în locul proiectelor de lege.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor