Evacuarea Antenelor, în Senat. Cioloş: ANAF a acţionat legal. Sediul aparţine statului şi trebuie valorificat

Convocat în faţa Senatului pentru a da explicaţii despre situaţia Antenelor, premierul Dacian Cioloş a subliniat că ANAF a acţionat legal în acest caz şi nu se pune problema unui aşa-zis atentat la adresa libertăţii de exprimare, este pur şi simplu vorba despre aplicarea unei hotărâri judecătoreşti.
Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş. (Epoch Times)

Premierul Dacian Cioloş s-a prezentat miercuri în faţa Senatului pentru a da explicaţii pe tema evacuării televiziunilor lui Dan Voiculescu din sediul de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în contextul recuperării de către ANAF a prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, dosar în care patronul Antenelor a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani.

"O instituţie a statului aflată în subordinea Guvernului a decis să aplice o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Nu este vorba de un atac la dreptul de liberă exprimare sau la libertatea presei, pe care Guvernul pot să vă asigur că le respectă pe deplin. Vreau să spun că decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor. Posturile de televiziune nu îşi pierd licenţele.

Încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA şi nu s-a pus problema în acest sens, ba, mai mult, în ciuda afirmaţiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni [când expiră termenul de evacuare dat de ANAF - n.r.] din sediile în discuţie, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie şi valorificare a unui bun al statului care va putea să mai dureze încă luni bune", a declarat, în faţa Senatului, premierul Dacian Cioloş.

Pe de altă parte, Cioloş a subliniat că Guvernul României respectă legile şi implicit hotărârile judecătoreşti, iar în cazul de faţă ANAF nu a făcut altceva decât să pună în executare o sentinţă judecătorească rămasă definitivă. "ANAF a acţionat în virtutea atribuţiilor legale ca şi organ de executare, acţiunile fiind făcute în vederea valorificării acestor bunuri".

"Pe 8 februarie 2016, în cadrul unei şedinţe conduse de fostul preşedinte ANAF [Gelu Diaconu – n.r.] s-a decis punerea în aplicare a unei sentinţe definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisă pe 15 februarie. Eu nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat nici eu, nici ministrul de Finanţe pentru că ANAF avea, conform legii, întreaga autoritate pentru această activitate.

Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanţă notificarea oficială şi va fi, evident, decizia unui judecător ce se va întâmpla mai departe. Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecătoreşti, este statul român şi în această situaţie este datoria statului să-şi valorifice aceste bunuri aşa cum sunt ele atribuite prin decizia definitivă a instanţei", a continuat Cioloş.

Cei de la Antene au dreptul să conteste decizia ANAF, nu vor fi evacuaţi cu forţa după ce expiră termenul de cinci zile, nu se pune problema să fie daţi afară fizic în acest termen:

"Nu puteţi să ne cereţi ca în câteva luni să rezolvăm lucruri care nu au fost rezolvate în anii trecuţi. Termenul de cinci zile, aşa cum am spus, aceste cinci zile sunt prevăzute de lege, e vorba de cinci zile pentru o evacuare voluntară. Asta nu înseamnă că după cinci zile, cei care sunt acolo vor fi evacuaţi cu forţa, dar inclusiv cel care este în cauză are dreptul să conteste solicitarea ANAF şi nu se pune problema fizic, acum, ca în cinci zile Antenele să părăsească clădirea. Procedura trebuia să fie începută pentru că lucrurile trenează de mai multă vreme. Dacă există soluţii pentru a facilita transferul dintr-o clădire în alta, le vom accepta".

Premierul a punctat faptul că, în momentul de faţă, nu există cadrul legal care să permită Guvernului încheierea unui contract de închiriere, legea prevede că un imobil care a fost confiscat poate fi valorificat doar prin vânzare.

"Legea prevede că un imobil care a fost confiscat, poate fi valorificat de stat prin vânzare. E o lege care poate fi modificată, dar nu o poate interpreta Guvernul, aşa cum a fost decisă. Şi eu îmi doresc ca Antenele să continuă să emită, din respect pentru dreptul la liberă exprimare. În măsura în care legea ne va permite, vom căuta soluţiile pentru a nu împiedica acest lucru. Aceste lucruri, dacă vrem să avem credibilitate, trebuie să le facem în limitele legilor, pe care Guvernul are obligaţia să le respecte".

Reprezentanţii Antenelor au acuzat că acţiunea de luni a celor de la ANAF a fost abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu, context în care premierul a cerut conducerii ANAF să analizeze modul în care se raportează la contribuabili.

"Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabili în exercitarea atribuţiilor lor. Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă. Dreptul la libera exprimare va fi şi el apărat ferm. Şi aici vreau să fiu foarte clar – am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea, substanţa activităţii ANAF este una importantă pentru stat", a precizat şeful Executivului.

"Vreau să separ modul în care a acţionat ANAF, pe care l-am condamnat şi i-am atras atenţia şefului interimar al ANAF că aceste reflexe trebuie să dispară din toate instituţiile care acţionează cu cetăţenii. Nu voi accepta din partea niciunei instituţii astfel de comportamente. Dar un alt lucru este fondul pe care ANAF a acţionat", a continuat Cioloş.

În final, şeful Guvernului a ţinut să reamintească două lucruri: "am un profund respect pentru cei care aşteaptă ca libertatea de exprimare să fie respectată. Încrederea în statul român nu va putea fi câştigată fără ca statul român să respecte legea".

Evacuarea Antenelor

ANAF a notificat luni posturile Antena 3 şi Antena 1 să evacueze sediul din şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în termen de cinci zile lucrătoare, în baza unei sentinţe definitive din august 2014 în dosarul ICA - dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Încă de atunci s-a decis ca Sediul Antenei 3, clădirea-turn din Băneasa şi mai multe terenuri să fie confiscate.

În tot acest timp, cei de la ANAF nu au fost în stare să recupereze decât 1 la sută din prejudiciul de 60 de milioane de euro provocat de mogulul Antenelor. Voiculescu şi televiziunile sale nu au stat degeaba - au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile prin care au încercat să blocheze procesul de recuperare.

Şi acestea nu au fost singurele impedimente. Se pare că au existat şi probleme cu iz penal. Acum puţin timp, procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu neexecutarea sentinţei de recuperare a uriaşului prejudiciu din dosarul ICA.

Decizia ANAF de a da un ultimatum de 5 zile celor de la Antene vine la scurt timp după ce şeful ANAF Gelu Diaconu a fost demis, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat. De fapt, nimeni nu poate să îi dea afară pe cei de la Antene din sediu în 5 zile, pentru executarea silită fiind necesară o hotărâre judecătorească, iar acest lucru ia timp.

"Trustul Intact are 2 sau 3 studiouri la Romexpo, de unde nu îi evacuează nimeni, are închiriat Teatrul Excelsior, de unde nu îi evacuează nimeni, cu toate echipamentele pentru transmisiuni în direct pe care nu le ia nimeni, deci cred că suntem într-o farsă care pune sub semnul întrebării obligativitatea punerii în aplicare a unei hotărâri definitive a Justiţiei", declara, cu o zi în urmă, fostul preşedinte Traian Băsescu, a cărui relaţie cu Antenele lui Voiculescu este de notorietate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne