Raed Arafat: ”Nu s-a greşit la intervenţie, ci din partea celor care arată cu degetul”

Secretarul de stat la MAI Raed Arafat a declarat ieri seară că nu s-a greşit în intervenţia din clubul Colectiv. El a explicat de ce este riscant transferul pacienţilor în străinătate şi de ce n-a activat mecanismul de protecţie civilă al Comisiei Europene.
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)
Matei Dobrovie
12.11.2015

”Hai să luăm intervenţia - nu s-a greşit, haideţi să luăm gestionarea la nivelul spitalelor, nu s-a greşit în situaţia de dezastre, asta a fost o situaţie de dezastre. S-a greşit din partea celor care arată cu degetul peste tot şi acuză fără să aibă informaţi complete. Toată lumea are dreptul să acuze. Noi, în România, în loc să fim cu toţii sudaţi pentru a face ceva, am creat două tabere şi am început să arătăm cu degetul. Asta a fost cea mai mare greşeală. Deja văd colegi de-ai mei care nu vor să se mai implice în luarea deciziilor, nu mai vor să apară la faţa locului, să conducă intervenţii, nu mai vor să facă nimic”, a spus Raed Arafat într-o dezbatere organizată de Frontline Club.

El a atenţionat că acuzaţiile ”nu se fac la cald”, în timpul intervenţiei, şi nici pe baza unor informaţii neverificate. ”Sunt zeci de date care s-au dat în perioada respectivă şi pe care nimeni nu ştie cine le-a dat. Ca şi chestia cu ascunderea cadavrelor”, a afirmat secretarul de stat în MAI.

Oficialul a arătat că prima etapă a intervenţie a fost stabilizarea persoanelor aflate în stare critică, ulterior având loc echilibrarea secţiilor, prin trimiterea unor pacienţi la alte spitale. ”Am stabilizat, apoi am evacuat. I-am scos din spitale precum Colentina care nu aveau chirurgi plasticieni şi i-am mutat la alte spitale. De la ora 22.32 când a fost apelul, victimele incendiului au fost evacuate în curs de o oră şi patruzeci de minute către 11 spitale. Până la 3.00 dimineaţă am făcut transferul între spitale să echilibrăm situaţia”, a afirmat Arafat.

Oana Gheorghiu, copreşedinte al ONG-ului Dăruieşte Viaţa, prezentă şi ea la dezbatere, i-a reproşat însă că nu i-a mutat pe arşi din spitalele nespecializate şi nepregătite pentru arşi şi nu a adus specialişti din Timişoara şi din alte secţii de arşi din ţară. Ea l-a mai întrebat pe secretarul de stat de ce au fost transportaţi abia de marţi unii pacienţi în spitale din străinătate.

În replică, Raed Arafat a arătat că nu toţi pacienţii puteau fi duşi la Spitalul de Arşi, Spitalul Floreasca sau la Spitalul Grigore Alexandrescu. ”Eu nu puteam să îi duc pe toţi la Spitalul de Arşi, sau pe toţi la Floreasca, sau pe toţi la Grigore Alexandrescu pentru că asta ar fi însemnat să mut un dezastru de la stradă la un singur spital şi să moară oamenii acolo. Orice ţară ar fi făcut planul automat să distribuie bolnavii la toate unităţile de primiri urgenţe pe care le are. Acolo sunt medici care stabilizează orice bolnav critic, ars sau altcineva şi după care începem să stabilim unde îi ducem. Au fost 88 de arşi critic şi grav, intubaţi şi ventilaţi, 184 au ajuns la spitale. Orice oraş ar fi fost depăşit”, a explicat secretarul de stat.

În privinţa transferului în străinătate, Arafat a afirmat că acesta nu se putea realiza atâta vreme cât pacienţii nu erau transportabili, într-o stare stabilă. În plus, era nevoie de acceptul familiilor şi al medicilor, cât şi de o ofertă din partea statului respectiv, care să anunţe că are locuri pentru ei. ”Nicio ţară nu dă toată capacitatea ei de arşi pentru altă ţară pentru că ştie că şi ea poate să aibă nevoie. Era clar că aşteptam ofertele ce ni se oferă, şi noi trimiteam. Din start s-a zis că suntem depăşiţi ca şi capacitate şi s-a recunoscut. Din start s-a zis că medicii vor fi obosiţi şi că trebuie să îi degajăm. Din start s-a zis că nu transferăm din lipsă de competenţă şi insist, noi nu am avut lipsă de competenţă, dar am avut oameni competenţi puţini pentru astfel de situaţii. Am avut condiţii care sunt sub-optime pentru astfel de situaţii, pentru a rămâne toţi pacienţii în Bucureşti. Din cauza asta am început procedura de transfer, care este foarte riscantă. Sunt ore de zbor şi rişti să-ţi moară pacienţii în avion”, a precizat medicul.

Pe de altă parte, el a subliniat că medici specializaţi din Franţa, Belgia şi Marea Britanie care au venit în România au afirmat că o parte dintre pacienţi nu sunt transferabili şi că aceştia au fost trataţi bine la noi în ţară şi s-a făcut tot ce este omeneşte posibil.

”Faptul că ai un număr de arşi într-o ţară nu este un caz tipic de declanşare a mecanismului de protecţie civilă al Comisiei Europene” - Raed Arafat.

Întrebat de ce nu a declanşat mecanismul de protecţie civilă al Comisiei Europene, Arafat a afirmat că a existat marţea trecută o consultare pe activarea acestuia, ”dar concluzia a fost că acesta nu va aduce nimic în plus şi că nu este un caz tipic de declanşare a mecanismului”.

”Este un departament al Comisiei Europene care monitorizează dezastrele. Când o ţară are nevoie de ajutor îl declanşează şi cere ajutorul, participă toate ţările. În secunda în care îl oferă tu trebuie să spui: accept sau refuz. Mecanismul nu este tipic pentru această situaţie. Multe ţări fac asta, nu întotdeauna se declanşează mecanismul. Sunt situaţii care merg pe bilaterale şi sunt situaţii când declanşezi. Dacă am un cutremur mâine se declanşează în a doua secundă mecanismul. Chiar se auto-declanşează. Ei automat sunt pregătiţi. Pentru că ai un număr de arşi într-o ţară nu este un caz tipic de declanşare al mecanismului. Nu este un caz tipic de a solicita prin mecanism ajutorul. Atunci am mers pe bilateral. Noi avem oferite locuri acum mult mai multe decât ne trebuie în Franţa, Germania, Spania. Problema este transportabilitatea pacienţilor”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, şi SUA şi-au anunţat disponibilitatea de a primi răniţi în spitale, însă acest lucru nu este fezabil din cauza distanţei. ”Nu pot să pun bolnavii 12,13,14 ore în avion”, a adăugat medicul.

Întrebat unde şi-ar fi dus copilul după o tragedie precum cea din Colectiv, Raed Arafat a răspuns că ”l-aş fi dus la unul dintre spitalele din Bucureşti pentru că nu aveam în altă parte unde să îl duc. Arşi sunt în fiecare săptămână în România şi arşi mari. Elicopterele SMURD aduc arşi în fiecare zi de oriunde din ţară mai ales către Bucureşti. Arşi mari se tratează continuu în România, condiţiile nu sunt cele mai bune se ştie, şi pentru asta există un program de creare a mai multor Centre de arşi prin Banca Mondială”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor