Radu Preda demis de Orban de la şefia ICCMER: "Este ilegal şi imoral. Presa a preluat ticălos acuzaţii"

Radu Preda(IICCMER)
Radu Preda(IICCMER) (Florin Chirila/Epoch Times)

Radu Preda a fost eliberat din funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Decizia luată marţi de premierul Ludovic Orban a apărut deja în Monitorul Oficial.

Potrivit Hotnews, Orban l-a demis pe Preda imediat ce a primit, marţi, o notă de informare de la corpul de control al premierului privind documentarea efectuată la acest institut.

De profesie teolog, Radu Preda a fost numit la şefia IICCMER din martie 2014 de către premierul de atunci, Victor Ponta.

Potrivit site-ului "Să fie lumină", după un mandat de mai bine de cinci ani, Preda ar fi lăsat în urmă un institut fără cap, măcinat de probleme, care funcţionează din inerţie. Cariera clericală a teologului Radu Preda a fost, aparent, mult mai importantă pentru el decât funcţia publică de la IICCMER, scria site-ul în materialul ce poate fi citit aici.

Poziţia lui Radu Preda:

De partea sa, Radu Preda susţine că demiterea lui este nu doar ilegală, ci şi imorală şi acuză faptul că presa a preluat în mod ticălos acuzaţii nefondate lansate de un "grupuscul" din institut.

"În seara zilei de 14 ianuarie 2020, premierul Orban a semnat decizia demiterii mele de la conducerea IICCMER. Nu doar că actul este ilegal, având mandat legal (protectiv, cum spun juriştii), dar este imoral. Presa a preluat, ticălos, acuzaţii care îmi sunt aduse de un an de zile de un grupuscul de la institut şi care nu s-au dovedit întemeiate până acum.

Un "clasic" război pentru putere. Personal, am anunţat din vreme că, în ciuda primirii celui de al doilea mandat, am de gând să plec, dar lăsând instituţia şi mai ales tema pe mâini bune. Se pare că unii nu au mai avut răbdare. Una peste alta, cultura memoriei în România, la trei decenii de la căderea comunismului, este subminată de indivizi abulici, egolatari, răzbunători, toxici, fără anvergură, capabili de trocuri politice imunde etc. Păcat!", scrie pe Facebook Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne