Radu Nemeş, acuzat de fraudă de 73 milioane de dolari, va fi extrădat în România

Arestare.
Arestare. (bailbondaustintx.com)
Flori Mladin
09.05.2014

Radu Nemeş va fi extrădat în România după ce a renunţat să facă contestaţie, aşa cum anunţase anterior. În cazul Dianei Nemeş, soţia acestuia, un judecător de la un tribunal federal din Seattle a semnat luni ordinul de extrădare în România. Diana şi Radu Nemeş, care sunt acuzaţi de fraudă în România de 73 de milioane de dolari, au fost arestaţi marţi de FBI.

Ajunsă deja în ţară, Diana Nemeş a fost audiată la DNA şi apoi dusă la Curtea de Apel Bucureşti, pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele său.

Radu Nemeş este una dintre persoanele de la vârful unei afaceri cu produse petroliere, care a păgubit statul cu 15 milioane de euro, alături de Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Radu Nemeş, în vârstă de 39 de ani, şi soţia sa Diana, în vârstă de 38 de ani, sunt acuzaţi de procurorii români că au comis evaziuni fiscale în valoare de 68 de milioane de dolari, sumă aferentă unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil.

Conform documentelor judiciare, soţii Nemeş locuiau în Yelm, SUA, cu o viză expirată şi deţineau mai multe conturi bancare folosite pentru transferul banilor din România în conturi din Dubai.

Investigatorii susţin că familia Nemeş a spălat banii prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România, creând o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.

Aceştia ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt în comiterea fraudei. Cei doi sunt suspectaţi că au cheltuit milioane de dolari din banii spălaţi pentru a achiziţiona echipamente în domeniul construcţiilor, aur, proprietăţi şi cel puţin un iaht.

Într-o scrisoare adresată tribunalului, avocatul Dianei Nemeş a prezentat faptele imputate drept un litigiu fiscal legitim şi pretinde că sumele vizate au fost obţinute legal.

Soţii Nemeş sunt personaje cheie în dosarul lui Codruţ Marta, pe al cărui nume este un mandat de arestare preventivă.

În dosarul de evaziune fiscală în care este implicat şi Codruţ Marta, declaraţiile soţilor Radu şi Diana Nemeş sunt importante pentru că ar putea elucida acest caz. În continuare este căutat Codruţ Marta pentru ca el de fapt a pus la cale această reţea, susţin procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor