R. Moldova va prelua experienţa Letoniei în sectorul agricol

(photos.com)
Ana Chitoroagă
14.05.2014

Reprezentanţi ai administraţiei publice şi ai mediului de afaceri din Republica Moldova efectuează în perioada 13-20 mai curent, o vizită de studiu în Letonia, cu scopul de a prelua experienţa acestui stat în sectorul agricol şi dezvoltării regionale.

Din delegaţie fac parte specialişti de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, filiala Edineţ a CCI, administraţia publică locală din Soroca şi Edineţ, producători agricoli din regiunea de nord a ţării.

Potrivit directorului filialei Edineţ a CCI, Ina Stanciu, programul deplasării prevede vizite la întreprinderi specializate în creşterea şi prelucrarea fructelor şi legumelor, pentru a se familiariza cu tehnologiile şi bunele practici utilizate de colegii letoni.

Pe 16 şi 17 mai, membrii delegaţiei din Moldova vor participa la lucrările Forumului Economic Baltic din Daugavpils, în cadrul căruia sunt planificate întrevederi bilaterale.

"Vizita de studiu este binevenită, deoarece ne oferă posibilitatea de a vedea cum funcţionează clusterele în domeniul agroalimentar, care sunt perspectivele specializării agricultorilor în vederea creşterii produselor bio etc. Totodată, la Forumul Economic Baltic vom putea promova produsele moldoveneşti pe noi pieţe de desfacere, iar agenţii economici din Moldova vor discuta oportunităţile de colaborare cu întreprinzători din Letonia", a precizat Ina Stanciu.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Letonia, în ianuarie-februarie 2014 a constituit 1 milion 977,1 mii de dolari SUA şi s-a majorat cu 0,01% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Exportul de mărfuri a constituit 1 milion 28,9 mii de dolari SUA, fiind în creştere cu 24,5% faţă de primele două luni ale anului trecut.

În aceeaşi perioadă, importul de mărfuri letone pe piaţa autohtonă a însumat 948,2 mii de dolari SUA şi s-a diminuat cu 6,11% în comparaţie cu ianuarie-februarie 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor