R. Moldova va cere amânarea implementării acordului energetic cu UE

Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.09.2012

R. Moldova va cere amânarea până în 2020 a aplicării tuturor prevederilor acordului energetic cu Uniunea Europeană, a declarat premierul Vlad Filat, care a apreciat că această decizie va ajuta Chişinăul în negocierile cu Moscova pe tema gazelor.

“Vom solicita extinderea termenului de implementare a prevederilor Pachetului III, în cadrul interministerialei care va avea loc la Muntenegru în data de 18 octombrie. Aşa cum se prevede la ora actuală, termenul este 2016, noi vom cere o extindere pentru 2020. Ceea ce ar oferi o perioadă de timp suficientă pentru ca organizarea ulterioară a Moldovagaz să ofere, cum spuneam anterior, garanţii, pentru investiţiile efectuate”, a declarat premierul Vlad Filat, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Şeful Guvernului de la Chişinău a asigurat, de asemenea, sâmbătă, că Republica Moldova rămâne parte a comunităţii energetice europene. „Moldova rămâne să facă parte din comunitatea energetică europeană. În schimb vom solicita comunităţii energetice derogarea ce ţine de termenul de implementare, care este 2016, a pachetului III, pentru a fi implementat în 2020’’, a explicat premierul Filat.

Declaraţia şefului Executivului de la Chişinău intervine în condiţiile în care ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a cerut R. Moldova să denunţe acordul energetic cu UE, pentru a obţine din partea Rusiei ieftinirea preţului la gazele livrate de Gazprom. Solicitare a fost însă respinsă categoric de oficialii din Republica Moldova.

Premierul Vlad Filat a avut vineri la Ialta o întrevedere cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, iar pe agenda discuţiilor s-a aflat, printre altele, semnarea noului contract pentru livrarea gazelor naturale de către Gazprom pentru R. Moldova.”Am avut iarăşi un schimb de păreri, am formalizat propunerea Republicii Moldova. Ea este una foarte clară: Republica Moldova nu poate să iasă din Comunitatea Energetică Europeană. În schimb, am venit cu propuneri concrete în a asigura investiţiile Gazprom în Republica Moldova’’, a afirmat premierul Filat, într-un interviu pentru Europa Liberă.

El a adăugat că a avut cu premierul Dmitri Medvedev un schimb de păreri ”constructiv, foarte deschis” pe această temă. ”La ora actuală avem poziţiile enunţate. Urmează, şi aşa am convenit, să continuăm munca şi să apropiem punctele de vedere întru realizarea unui compromis şi pentru ca să avem contractul semnat”, a menţionat Filat.

Întrebat dacă acordul cu Rusia privind livrarea gazelor va fi semnat până la sfârşitul anului, premierul Republicii Moldova a evitat un răspund concret. ”Ceea ce este important la ora actuală este să avem înţelegerea de principiu pentru semnarea contractului de livrare a gazelor naturale, contract care urmează a fi semnat între Gazprom şi Moldovagaz. În ceea ce ţine de acordul interguvernamental în domeniul energetic, urmează să reglementeze complexitatea relaţiilor în acest domeniu. Este vorba şi de energia electrică, este vorba, şi de transportul resurselor energetice şi este vorba, dacă doriţi, de o viziune de viitor, în relaţiile noastre în acest domeniu. Acum ne concentrăm şi, apropo, acest acord interguvernamental, din punctul nostru de vedere, vine să fortifice şi să asigure previzibilitate în activitate şi în domeniul gazier, şi în relaţiile noastre cu partenerii din Federaţia Rusă”, a explicat şeful guvernului de la Chişinău.

Contractul între Rusia şi R. Moldova privind livrarea gazelor în Republica Moldova a expirat la 31 decembrie 2011, iar Chişinăul şi Moscova negociază un nou contract de mai bine de un an, fără rezultat. În prezent, Republica Moldova importă gaze din Rusia la aproximativ 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor