R.Moldova: Semnarea Acordului de liber schimb cu UE, un rău necesar (presa)

. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.07.2013

În această toamnă, la Vilnius, Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător cu UE. Acesta prevede comercializarea fără taxe vamale a produselor din Moldova în Uniunea Europeană şi invers. Unii sunt de părerea că aceasta va îmbunătăţi situaţia agriculturii autohtone, iar alţii afirmă contrariul, scrie miercuri Timpul în ediţia sa electronică.

Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, a declarat că semnarea Acordului de liber schimb cu UE în sectorul agrar este un rău necesar. 'Faptul că vom avea acces liber pe pieţele europene nu ne aduce imediat posibilitatea de a exporta produsele agro-alimentare, fiindcă atât calitatea, cât şi preţul produselor noastre nu pot concura cu cele europene, dar să nu semnăm acordul, tot nu putem', a menţionat Slusari.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, susţine că cei care afirmă că semnarea Acordului de liber schimb cu UE va crea doar probleme sectorului agrar au ca scop să sperie agricultorii. 'Mai devreme sau mai târziu, acest acord va fi semnat. Noi nu putem merge pe filiera comuniştilor, care fac tot posibilul să stopeze integrarea europeană a ţării. Nicio ţară nu a avut de suferit după ce a semnat Acordul de liber schimb, toţi doar au beneficiat de integrarea europeană, cred că şi noi vom reuşi', a menţionat ministrul.

În acelaşi timp, ziarul se referă şi la situaţia agricultorilor din România după integrarea în UE. 'Una din principalele obiecţii a românilor este politica pe care a avut-o statul faţă de agricultorii autohtoni după integrare. Aceştia n-au fost pregătiţi de schimbările care s-au produs în sectorul agrar şi mulţi dintre ei au fost nevoiţi să renunţe la această ocupaţie. Odată cu semnarea acordului de liber schimb, taxele s-au înlăturat şi producţia din UE imediat a început să apară pe piaţa din România. Atunci agricultorii autohtoni n-au fost protejaţi de către stat. Ulterior însă, în domeniul agro-alimentar s-au produs schimbări şi agricultorii au devenit competitivi pe piaţa internaţională', potrivit ziarului Timpul.

Evenimentul Zilei Moldova scrie despre o analiză efectuată de Stratfor privind parcursul european al Republicii Moldova şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Potrivit Stratfor, nici Rusia, nici Transnistria nu doresc să facă vreo concesie majoră, astfel că este probabil ca actualul statu quo să nu fie schimbat prea curând.

Adevărul publică un interviu cu noul ambasador al Marii Britanii la Chişinău, Philip David Batson,care speră că Republica Moldova va continua parcursul integrării europene. 'Prioritatea majoră trebuie să fie acum implementarea reformelor ce ţin de Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb. Acest lucru necesită timp, iar schimbările trebuie sa fie profunde, nu la suprafaţă. Astfel, cred că UE va fi dispusă să ofere Moldovei o perspectivă mai clară în ceea ce priveşte integrarea', a declarat Philip David Batson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor