R. Moldova: partidele politice vor putea fi finanţate din bugetul de stat

. (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.07.2014

Partidele politice din Republica Moldova vor putea fi finanţate din bugetul de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de Parlament în prima lectură.

Potrivit proiectului, alocaţiile de la buget nu vor depăşi 0,2% din veniturile bugetului şi vor fi oferite în funcţie de performanţele obţinute la alegerile parlamentare sau cele locale. Dacă reprezentanţii partidelor politice vor utiliza alocaţiile de la stat contrar destinaţiei, ei vor fi amendaţi cu până la 100 de mii de lei sau cu închisoare de la unu la cinci ani.

Documentul stabileşte că partidele politice vor fi obligate să prezinte anual Comisiei Electorale Centrale rapoarte privind gestiunea financiară. Falsificarea acestor rapoarte va fi pedepsită cu o amendă de la patru la zece mii de lei sau cu închisoare de pînă la trei ani.

Modificările operate mai prevăd că donaţiile făcute de o persoană fizică unui sau mai multor partide politice într-un an bugetar nu poate depăşi suma a 20 de salarii medii lunare. O persoană juridică va putea dona echivalentul a 40 de salarii medii lunare. Finanţarea directă sau indirectă a campaniilor electorale ale candidaţilor la alegeri şi ale concurenţilor electorali de către alte state, organizaţii străine sau persoane fizice care nu sînt cetăţeni ai Republicii Moldova va fi interzisă.

Proiectul urmează să fie adoptat de Parlament şi în lectura a doua. În document este stipulat că acesta va intra în vigoare la şase luni de la data publicării. Excepţie vor face prevederile ce ţin de finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, care vor intra în vigoare de la 1 iulie 2017 în privinţa alegerilor parlamentare şi din 1 ianuarie 2015 în privinţa alegerilor locale generale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor