R. Moldova dependentă de transferurile băneşti de peste hotare

(photos.com)
Ana Chitoroagă
29.05.2014

Cu o pondere de 24,5 la sută a transferurilor migranţilor în Produsul Intern Brut (PIB) în anul 2013, Republica Moldova ocupă locul cinci într-un top alcătuit de Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO).

Organizaţia Internaţională a Muncii plasează R. Moldova printre ţările cu economiile cel mai dependente de transferurile de bani făcute de muncitorii migranţi.

Pe primul loc în TOP5 ţări recipiente de transferuri în raport cu PIB-ul continuă să se afle Tadjikistan cu o pondere de 48,1 la sută, urmat de Kîrgîzstan (31,4%), Nepal şi Leshoto cu 24,7 la sută şi respectiv 24,6 la sută. Alte state dependente de remitenţe incluse în clasament sunt Armenia, cu o pondere a remiterilor în PIB de 21,4 la sută, Samoa şi Haiti cu câte 20,6 şi 20,3 la sută fiecare.

Multe dintre aceste economii în curs de dezvoltare nu au acces la pieţele internaţionale de capital şi au sisteme financiare rudimentare, constată experţii Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Totodată, Republica Moldova a fost plasată în categoria ţărilor cu venituri medii joase (44 de ţări) care include economii unde venitul mediu variază între 1.000 şi 4.000 de dolari anual.

Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale „Migraţia şi Remitenţele”, făcut public în octombrie 2013, cu o pondere de 24 la sută a transferurilor migranţilor în Produsul Intern Brut, Republica Moldova ocupa locul cinci în lume. Autorii studiului constatau o creştere a fluxului de valută de la migranţii moldoveni care muncesc în Federaţia Rusă. Transferurile de valută din străinătate rămân o sursă foarte importantă pentru economiile în curs de dezvoltare, opinau experţii Băncii Mondiale.

Oficialităţile afirmă însă că remitenţele joacă un rol mai mic în creşterea economiei; dacă în 2008 acestea reprezentau 33 la sută din Produsul Intern Brut, în anul 2011 ponderea lor a coborât la 21%, însă în ultimii doi ani a ajuns la 24 la sută.

Migranţii transferă în acest an mai puţine mijloace băneşti decât în anul trecut. Intrările de bani pe canalul remiterilor în favoarea persoanelor fizice prin băncile din Republica Moldova s-au cifrat în ianuarie-martie 2014 la peste 314 milioane de dolari SUA, o cifră cu şase milioane mai mică decât cea atinsă în perioada respectivă a anului 2013, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

Experţii explică scăderea prin faptul că o parte din moldovenii angajaţi la lucrările de construcţie a complexului olimpic de la Soci au revenit acasă, iar o altă parte şi-au pierdut locul de muncă în urma restricţiilor impuse de Federaţia Rusă privind aflarea pe teritoriul acesteia. Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, circa 68 la sută din transferurile din străinătate în anul 2013 au provenit din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor