R.Moldova: Comuniştii vor să schimbe drapelul de stat (revista presei)

(VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.03.2012

Liderii comunişti vor schimbarea drapelului de stat, scrie vineri Jurnal de Chişinău, referindu-se la decizia unor autorităţi locale de a arbora drapelul roş-albastru cu cap de bour, din epoca medievală.

Ziarul aminteşte declaraţiile ideologului Partidului Comuniştilor (PCRM) Mark Tkaciuk că acesta ar fi drapelul statului independent moldovenesc, iar PCRM tinde să se întoarcă la originile statalităţii moldoveneşti. Tkaciuk a lăsat să se înţeleagă că, în cazul în care PCRM va reveni la guvernare, tricolorul va fi substituit cu acest steag.

Şi Adevărul scrie despre drapele arborate ilegal de comunişti la Edineţ şi Cimişlia. Steagul roş-albastru, simbolul PCRM, flutură pe sediile consiliului raional şi al primăriei, alături de tricolor şi stindardul UE. După ce majoritatea comunistă de la Edineţ a arborat, în ianuarie, drapelul roş-albastru cu cap de bour pe sediul consiliului raional, steagul a apărut şi în faţa Primăriei Cimişlia. Procurorii ar putea obliga administraţia locală să dea jos drapelul ilegal şi chiar să amendeze persoanele vinovate de încălcarea legii. Asta nu-l sperie însă pe preşedintele raionului Edineţ, Oleg Scutaru. Comunistul nu doar şi-a pus drapelul bicolor în biroul său, dar a promis că va găsi bani pentru a-l instala şi în faţa altor instituţii publice, menţionează ziarul.

Constantin Tănase scrie în Timpul că declaraţiile antiunioniste ale socialistului Igor Dodon nu întâmplător au fost lansate acum, când a fost ales preşedintele şi a apărut şansa unei stabilităţi şi, implicit, a instalării unei păci civice şi politice în societate. 'Cineva nu doreşte cu îndârjire pace în această ţară şi aceşti 'cineva' sunt sponsorii ideologici ai lui Dodon', scrie editorialistul.

Ziarul de limbă rusă Panorama scrie că învestirea în funcţie a preşedintelui Nicolae Timofti, care va avea loc vineri nu va trece fără scandaluri. Autorul face referire la faptul că la ceremonie nu va participa predecesorul lui Timofti, comunistul Vladimir Voronin, ceea ce accentuează dezbinarea care există în societate, dar şi faptul că noul preşedinte reprezintă doar o parte a societăţii. Articolul face referire şi la acţiunile pro-unioniste ale câtorva organizaţii, care se vor desfăşura duminică în centrul Chişinăului şi care, potrivit ziarului, duc de asemenea la dezbinarea societăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor