Putin supraveghează prima livrare de petrol de la terminalul arctic rusesc

Preşedintele rus Vladimir Putin a supravegheat prima livrare de petrol de la un nou terminal în regiunea arctică.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

“Puteţi începe să încărcaţi”, s-a adresat Putin, prin intermediul unei legături video, muncitorilor din portul Golfului Ob, în apropierea peninsulei Yamal, în nord-vestul Siberiei.

Terminalul, numit “Vorota Arktiki” (Poarta Arctică), va transfera petrol şi gaz din câmpul Novoportovskoie către petroliere. Terminalul va gestiona peste 8,5 milioane de tone de ţiţei pe an la capacitate maximă şi va opera pe tot parcursul anului, în ciuda condiţiilor meteorologice extreme şi a temperaturilor ce pot ajunge la -50 de grade, conform Gazprom Neft, compania rusă de stat ce operează terminalul.

Rusia a investit zeci de miliarde de dolari pentru a accesa imensele rezerve de petrol şi gaze îngropate sub permafrostul din zona Peninsulei Yamal, ca parte a unei strategii mai ample de a industrializa zona Arctică şi de a dezvolta traficul maritim în regiune.

Putin a declarat că 186 de miliarde de ruble (3 miliarde de dolari) au fost investiţi în câmpul Novoportovskoie în ultimii trei ani.

Ecologiştii au avertizat că extragerea intensă a resurselor din zona Arctică va creşte riscul unor deversări petroliere catastrofale.