Putin semnează legea privind “suveranitatea Internetului”. Extinde controlul guvernului asupra mediului online

Vladimir Putin
Vladimir Putin (homas Kronsteiner/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care extinde controlul guvernului asupra Internetului, potrivit RFE.

Criticii au avertizat că noua lege, semnată de Putin în 1 mai şi publicată pe website-ul Kremlinului, va duce la cenzurarea Internetului din Rusia.

Printre altele, noua lege cere ca furnizorii de Internet să instaleze echipamente pentru a direcţiona traficul rusesc de Internet prin servere amplasate în Rusia.

Susţinători ai libertăţii Internetului au declarat că măsura va permite o supraveghere mai mare a mediului online de către agenţiile de informaţii din Rusia şi autorităţile vor avea o capabilitate mai mare de a controla informaţiile.

Totuşi, Kremlinul şi aliaţii săi din Parlament au susţinut noua lege ca fiind o acţiune defensivă în cazul în care SUA ar încerca să blocheze accesul Rusiei la Internetul global.

În cazul unui astfel de scenariu, agenţia rusă de reglementare a comunicaţiilor, Roskomnadzor, practic va prelua controlul asupra Internetului din Rusia şi apoi va filtra întregul trafic pe Internet.

Şeful Roskomnadzor, Aleksandr Zharov, a declarat luna trecută că măsurile vor viza de asemenea şi Telegram, o populară aplicaţie de mesagerie care este larg utilizată de cetăţenii ruşi.