Rusia: Duma de Stat aprobă aşa-numitul proiect de lege al “internetului suveran”

(Bethany Clarke/Getty Images)

Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a adoptat un controversat proiect de lege, despre care criticii susţin că face parte din acţiunile preşedintelui Vladimir Putin de a extinde controlul guvernului asupra Internetului, potrivit RFE/RL.

Cu 307 voturi pentru şi 68 împotrivă, parlamentarii ruşi din Duma de Stat au aprobat, marţi, controversatul proiect de lege, despre care criticii se tem că ar putea anunţa o nouă eră a cenzurii.

Proiectul de lege va fi prezentat acum în camera superioară, Consiliul Federaţiei, care urmează să îl aprobe şi apoi să îl trimită preşedintelui Putin pentru semnare.

Aşa-numitul proiect de lege al “internetului suveran” va cere furnizorilor de servicii de Internet să instaleze echipamente care ar putea direcţiona traficul de web din Rusia prin puncte speciale controlate de stat. De asemenea, proiectul va cere crearea unui sistem de nume de domenii interne.

Susţinătorii proiectului au afirmat că datorită acestor măsuri, aşa-zisul segment rusesc al Internetului – cunoscut sub numele de runet – ar fi mai independent. Ei precizează că mişcarea este necesară pentru a proteja Rusia împotriva potenţialelor atacuri cibernetice.

Însă criticii şi opozanţii au afirmat că această lege va fi o lovitură majoră dată libertăţii internetului în Rusia. Luna trecută, proiectul Kremlinului a declanşat proteste stradale la Moscova, la care au participat mii de cetăţeni ruşi.

Totodată, echipamentele pe care furnizorii de servicii vor trebui să le instaleze vor uşura sarcina guvernului de a bloca site-urile pe care le-a interzis.

Săptămâna trecută, directorul agenţiei ruseşti de reglementare a comunicaţiilor, Roskomnadzor, a declarat că iniţiativa legislativă va viza de fapt o populară aplicaţie de mesagerie.

Aleksandr Zharov a declarat în 9 aprilie agenţiei ruse de ştiri TASS că proiectul va “împiedica răspândirea informaţiilor interzise. Este evident că unul dintre elemente va fi lupta împotriva” resurselor online, inclusiv aplicaţia de mesagerie Telegram.

Cel puţin patru organizaţii media, inclusiv publicaţia guvernamentală Rossiiskaya Gazeta, au şters remarcile sale, potrivit unui canal Telegram care monitorizează eforturile Roskomnadzor de a bloca aplicaţia de mesagerie.

În aprilie 2018, Rusia a blocat Telegram după ce aplicaţia a refuzat să se conformeze unui ordin judecătoresc rusesc care a cerut companiei să ofere serviciilor de securitate acces la mesajele criptate ale utilizatorilor săi.

Amnesty Internaţional a afirmat că blocarea aplicaţiei Telegram – folosită atât de înalt oficiali guvernamentali, cât şi de opozanţi ai Kremlinului – va fi “cea mai recentă dintr-o serie de atacuri asupra libertăţii de exprimare din mediul online” în Rusia.

Mulţi ruşi au ieşit în stradă anul trecut, pentru a protesta împotriva eforturilor Kremlinului de a interzice aplicaţia de mesagerie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe