Putin, Rohani şi Erdogan se întâlnesc la Soci, în timp ce SUA încearcă să unească aliaţii într-un summit separat

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Rusia găzduieşte un summit trilateral care include Iranul, în timp ce SUA desfăşoară o conferinţă în Polonia cu aliaţii globali împotriva puterii musulmane şiite, potrivit Express.co.uk.

Polonia şi SUA au lansat miercuri o întâlnire pentru a “promova în viitor pacea şi securitatea în Orientul Mijlociu”. Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat american, SUA a primit “răspunsuri pozitive din partea partenerilor şi aliaţilor noştri din jurul lumii”. Conferinţa din Varşovia se va încheia joi.

Comunicatul de presă a adăugat: “Zeci de ţări şi-au exprimat disponibilitatea şi intenţia de a participa la acest dialog constructiv”.

Totuşi, întâlnire a fost considerată de unii ca o platformă pe care preşedintele Donald Trump şi administraţia sa, precum şi Israelul şi Arabia Saudită o folosesc pentru a atrage suport european şi arab împotriva inamicului lor comun Iranul.

Se pare că SUA doreşte să folosească această conferinţă pentru a construi o coaliţie arabă împotriva Iranului.

Unul dintre organizatorii conferinţei din Polonia, secretarul de stat american Mike Pompeo, a afirmat: “Vom discuta despre stabilitatea şi prosperitatea din viitor în Orientul Mijlociu”.

El a adăugat: “Vom discuta despre planul de pace din Orientul Mijlociu, vom discuta despre combaterea terorismului. Vom discuta despre cum pot aceste ţări să lucreze împreună.

“Aceasta este o coaliţie globală care este construită pentru a îndeplini misiunea importantă a reducerii riscului emanat din Orientul Mijlociu de mult prea mult timp”.

Reprezentanţii Teheranului nu au fost invitaţi la întâlnirea din capitala poloneză, pe a cărei agendă au fost incluse de asemenea “crizele regionale şi efectele acestora asupra civililor din Orientul Mijlociu”, “dezvoltarea şi proliferarea rachetelor” şi “combaterea extremismului şi a finanţărilor ilegale”.

Ca răspuns la întâlnirea din Varşovia, preşedintele iranian Hassan Rohani şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-au deplasat la Soci, un oraş rusesc situat pe litoralul Mării Negre, pentru a se întâlnit joi cu omologul lor rus Vladimir Putin.

Cei trei şefi de stat au decis să se întâlnească pentru a încerca să soluţioneze conflictul sirian îndelungat.

Într-o declaraţie publicată luni, Kremlinul a susţinut că “urmează să fie discutate măsuri comune suplimentare cu privire la soluţionarea pe termen lung” a crizei din Siria.

De asemenea, Putin urmează să aibă întâlniri separate cu Rohani şi Erdogan.

Iran, SUA şi alte ţări occidentale se află în conflict de la Revoluţia Islamică din 1979.

Tensiunile dintre Iran şi SUA s-au accentuat după ce Washingtonul a decis anul trecut să se retragă din controversatul acord nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran. Totuşi, acest acord încă beneficiază de suportul Uniunii Europene, al Rusiei şi Chinei.

Administraţia Trump şi-a justificat decizia acuzând Iranul că foloseşte active neîngheţate pentru a finanţa grupuri militante din afara ţării şi pentru a-şi dezvolta programul de rachete balistice.

SUA a susţinut că aceste fonduri includ plăţi efectuate către grupuri militante din Liban, Irak şi Siria – locuri unde miliţiile musulmane şiite au susţinut ofensive guvernamentale împotriva rebeliunilor musulmane sunite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe