"PSD rămâne în era Dragnea!" - Liberalii, revoltaţi de nominalizarea Danei Gîrbovan la Justiţie

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Liderul PNL, Ludovic Orban, critică dur nominalizarea judecătoarei Dana Gîrbovan pentru postul de ministru al Justiţiei. Practic, nominalizarea Danei Gîrbovan reprezintă o adevărată "insurecţie naţională în Justiţie", susţine Orban.

Ludovic Orban atrage atenţia că numele lui Gîrbovan a mai fost vehiculat la Justiţie, după demisia lui Florin Iordache la începutul anului 2017, însă nici măcar Liviu Dragnea nu a mers până la capăt să numească ca succesoare a lui Iordache o judecătoare care a susţinut zgomotos OUG 13.

"Dana Gîrbovan a fost o susţinătoare zgomotoasă a Ordonanţei 13 şi a modificărilor operate de PSD şi ALDE la Legile Justiţiei şi la Codurile Penale, modificări în favoarea grupului infracţional organizat condus de Liviu Dragnea. În timp ce sute de mii de oamenii protestau în stradă împotriva Ordonanţei 13, Gîrbovan se războia cu DNA, calificând ancheta instituţiei pe tema ordonanţei drept 'un derapaj' şi cerea 'o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj'.

De altfel, Gîrbovan a contribuit activ la modificarea Legilor Justiţiei, alături de Florin Iordache, UNJR fiind singurul ONG acceptat la lucrările Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei. UNJR este o organizaţie contestată de majoritatea magistraţilor, iar Dana Gîrbovan s-a evidenţiat prin apărarea unor condamnaţi precum Dan Voiculescu şi prin critici vehemente la adresa luptei anticorupţie. De asemenea, a atacat instituţiile internaţionale care au criticat modificările la Legile Justiţiei şi la Codurile Penale.

Dana Gîrbovan este o susţinătoare a Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, instituţie prin care PSD încearcă să terorizeze magistraţii.

Propunerea de astăzi a cex PSD sfidează votul românilor de la referendumul pe teme de justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, reprezintă o încălcare a promisiunii făcute de liderii partidului, imediat după euroalegeri, că nu vor mai interveni în justiţie. Potrivit informaţiilor din presă, fostul ministru a fost schimbat pentru că a introdus în proiectul de ordonanţă de urgenţă prezentat, recent, prevederi care înăspresc condiţiile de eliberare condiţionată. Or, oamenii lui Liviu Dragnea din PSD nu doresc ca 'Daddy' să stea prea mult la închisoare", transmite Ludovic Orban.

Liberalul mai avertizează că din proiectul referitor la înăsprirea pedepselor va rămâne doar partea care se referă la ”înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie”, adică fără referirile la eliberarea condiţionată.

"Cu alte cuvinte, la cererea baronilor PSD premierul girează o amputare a unui articol defavorabil corupţilor", afirmă liderul PNL.

Ludovic Orban mai opinează că propunerea este o dovadă a orientării anti-occidentale a PSD, drept dovadă şi faptul că a fost salutată de organele de propagandă ruseşti. În acest context, Orban reaminteşte şi faptul că PSD l-a propus pe Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice, Iancu fiind perceput drept omul Gazprom:

Oricum, să nu uităm că azi este 23 August, fosta noastră Zi Naţională - ziua în care România a întors armele împotriva fascismului. Şi mai în glumă, mai în serios, tot azi, prin propunerea Danei Gîrbovan, este o adevărată zi a "insurecţiei naţionale în Justiţie”.

Probabil PSD aşteaptă aplauze venite din Est şi după ce l-a propus pe Iulian Iancu ca vicepremier pe probleme economice. Iulian Iancu a fost cel care, prin toate acţiunile sale legislative a blocat investiţiile în exploatarea de gaze de la Marea Neagră. Nominalizarea lui Iulian Iancu vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, la Washington o declaraţie comună cu preşedintele Donald Trump, potrivit căreia ”România şi Statele Unite vor analiza modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări”. Acum, Guvernul Dăncilă dă un semnal clar că nu doreşte aceste investiţii.

Iulian Iancu este perceput drept omul Gazprom în România şi a torpilat proiectele legislative menite să permită apariţia unui cadru investiţional. Comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu a amânat şi modificat de mai multe ori proiectul de lege offshore, necesar pentru demararea producţiei de gaze din Marea Neagră. În cele din urmă, majoritatea PSD-ALDE a adoptat o formă a legii criticată de companiile care au concesiuni în Marea Neagră, pentru că încălca principiile negociate cu Guvernul. Ulterior, din cauza acestei legi compania americană Exxonmobil a anunţat Guvernul PSD că renunţă la proiectul din Marea Neagră.
Propunând numele lui Iulian Iancu, PSD arată, că de fapt, nu îşi doreşte această investiţie în exploatarea gazelor la Marea Neagră.

Iulian Iancu a avut aceeaşi atitudine de a bloca investiţiile şi în timpul dezbaterilor Ordonanţei de urgenţă 64/2016, pentru modificarea Legii energiei şi gazelor. Prin aceste modificări, Iancu a provocat un conflict cu Comisarul european Miguel Arias Canete, care a ameninţat că Executivul european va da în judecată România dacă Parlamentul aprobă respectivele amendamente.
În 2015, Iulian Iancu a fost respins la votul pentru un post în Boardul administrativ al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie, întrunind cel mai mic număr de voturi. Iulian Iancu a fost acuzat de conflict de interese.

În mandatul 2008 – 2012, susţine ANI, Iancu şi-a angajat fratele, de profesie subinginer, la propriul cabinet parlamentar", adaugă Orban.

În consecinţă, liderul PNL transmite că formaţiunea sa consideră că, prin aceste propuneri, PSD s-a descalificat şi arată orientarea anti-occidentală, lipsa de respect faţă de cetăţenii României şi faptul că rămâne în continuare prizonierul politicienilor certaţi cu legea.

"Viorica Dăncilă rămâne marioneta mafiei din partid, care l-a sprijinit pe Liviu Dragnea, frica de justiţie râmând o constantă a activităţii PSD. Acţionând în total dispreţ faţă de votul cetăţenilor la referendumul pe teme de justiţie, PSD rămâne ”Ciuma roşie”, aşa cum îl consideră milioane de români", concluzionează Ludovic Orban.