PSD încearcă din nou excluderea preşedintelui Iohannis din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenţei

Senatorul PSD Şerban Nicolae
Senatorul PSD Şerban Nicolae (Epoch Times Romania)

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o serie de amendamente la un proiect mai vechi privind modificarea Legii Consiliului Concurenţei, amendamente ce vor fi dezbătute în şedinţa de luni a Comisiei de Industrii din Senat. Proiectul a trecut deja de Camera Deputaţilor, iar Senatul e cameră decizională, informează G4Media.

Prin acest demers, PSD încearcă să îl excludă pe preşedintele României din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenţei, întrucât propunerile lui Şerban Nicolae prevăd ca plenul Consiliului Concurenţei să fie numit prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere.

Încercarea nu este prima de acest gen, căci Şerban Nicolae depusese aceleaşi amendamente în urmă cu două luni, dar Curtea Constituţională a decis, la începutul lunii iunie, că modificările propuse sunt neconstituţionale întrucât lipsea avizul Consiliului Economic şi Social. CCR a fost sesizată în acest sens la acel moment de senatori PNL, USR şi UDMR, dar şi de preşedintele Iohannis.

Potrivit sursei citate, printre modificările pe care pesediştii doresc să le facă la actuala lege privind Consiliul Concurenţei se numără, în afară de eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a conducerii instituţiei, şi creşterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurenţei, ceea ce ar însemna însă o creştere automată de buget pentru instituţie, dat fiind că fiecare membru al plenului are la dispoziţie un aparat propriu.

Totodată, Şerban Nicolae propune şi încetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii jurământului de către viitorii membri, cu toate că legislaţia actuală prevede că mandatul nu poate fi scurtat înainte de termenul de 5 ani. Liderul PSD doreşte în plus şi condiţii mai puţin stricte pe care membrii Consiliului Concurenţei trebuie să le îndeplinească: vechime de 10 ani (în loc de 15 acum) într-o funcţie de demnitate publică sau de conducere cu responsabilităţi ce implică o înaltă competenţă profesională şi managerială.

Precizăm că instituţia respectivă are un rol-cheie în domeniul economic, avizând majoritatea achiziţiilor şi fuziunilor dintre companii şi controlând companiile bănuite că încalcă legislaţia anti-monopol şi este printre puţinele ale statului în care PSD nu deţine controlul.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne