Protestul "selfie" al tinerilor libanezi care nu vor să fie martiri

Mioara Stoica
23.01.2014

Protestul "selfie" este o campanie pe internet, care a explodat după ce un băiat de 17 ani a fost victima unui atentat terorist la 27 decembrie. Auto-portretele şi hashtag-urile exprimă mânia celor care trăiesc într-o ţară violentă dar care sunt încă dornici să lupte pentru dreptate.

Cu puţin timp înainte te fotografiezi cu prietenii ca imediat după aceea să mori din cauza unui atac terorist. S-a întâmplat tânărului Mohammad Chaar care a fost victima unei explozii provocate de o maşină capcană în Liban, pe 27 decembrie 2013. Tragedia a făcut să explodeze furia tinerilor din ţară, care vor siguranţă. Şi pentru a-şi face cunoscută indignarea au lansat o bătălie pe internet cu „lovituri” de „selfie” (fotografii auto-portret realizate cu smartphone-uri), relatează joi agenţia Rai News.

Pentru a-l comemora pe Mohammad - Totul a început la 27 decembrie, atunci când unii adolescenţi făceau o fotografie de grup în centrul oraşului Beirut. În această fotografie apare şi tânărul în vârstă de 17 ani, Mohammad Chaar, iar în spatele lor un SUV care - la câteva minute după ce fotografia a fost făcută - a explodat. Bomba era destinată lui Mohamad Chatah, un fost ambasador libanez în Statele Unite care a fost ucis în atac. Dar explozia a ucis alte patru persoane care se aflau în apropiere, inclusiv pe Mohammad Chaar, definit imediat drept martir.

Nu un martir, ci o victimă - Cu toate acestea, pentru colegii lui, Mohammad este o victimă nu un martir. De aceea, în rândul tinerilor şi activiştilor libanezi a izbucnit furia şi indignarea pe web, manifestată prin publicarea de auto-portrete cu hashtag # notamartyr (nu un martir). Pagina Facebook a mişcării, care a apărut la scurt timp după moartea tânărului Chaar, conţinea un mesaj care spunea: "Noi nu mai putem rămâne insensibili la oroarea constantă a vieţii din Liban. Refuzăm să devenim martiri. Refuzăm să fim victime. Refuzăm să murim de o moarte colaterală".

Mesajele de pe reţelele de socializare – Pentru a aminti şi a căuta dreptate pentru tânărul Mohammad cât şi pentru alte victime ale altor atacuri, susţinătorii campaniei au încurajat publicarea de auto-portrete cu hashtag #notamartyr şi cu un mesaj. Printre cei care îşi comunică frustrarea de a trăi într-o ţară în care există atât de multe atacuri şi care susţin lipsa drepturilor civile, se citesc mesaje care demonstrează dorinţa de a nu se lăsa pradă violenţei: "Vreau să dedic mai puţin timp pentru a-mi apăra ţara şi mai mult timp pentru a dovedi oamenilor că ei sunt demni de iubire", "Nu vreau să aud expresia „acesta este Libanul" folosită ca o scuză", "Principalul export al Libanului nu ar trebui să fie oamenii". Acestea sunt doar câteva dintre postările tinerilor internauţi libanezi care nu iubesc violenţa dar sunt dornici de siguranţă şi pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor