Protestele împotriva defrişărilor încing ţara: "Când injustiţia devine lege, rezistenţa devine datorie!" (Video)

Mii de persoane din mai multe oraşe din ţară şi-au anunţat prezenţa sâmbătă, 9 mai, la protestele îndreptate împotriva defrişărilor auzive, manifestaţii care se anunţă a fi de amploarea celor împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montana şi a exploatării gazelor de şist. Protestele vor începe în jurul orei 16:00.
Proteste împotriva defrişărilor, 9 mai 2015 (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.05.2015
Se încarcă player-ul...

UPDATE ora 20: 43: Protestatarii au ajuns la Ministerul Mediului, punctul terminus al marşului lor. Înainte să plece spre case, aceştia au anunţat că pe 5 iunie, de Ziua Mediului, vor ieşi din nou în stradă.

"E nevoie de un moratoriu pe exportul de cherestea", arată Mircea Radea, unul din protestatari.

UPDATE ora 20: 33: În jur de 1.500 de persoane au protestat şi la Braşov contra defrişărilor.

"Din nefericire am primit o amendă de 5.000 RON, deşi nu a fost nici un incident, amendă pe care o vom contesta. S-au gândit că merităm amenda asta uriaşă doar pentru că ne-am abătut cu o stradă de la traseul stabilit iniţial.", anunţă, pe Facebook, Hetti Benedek, unul dintre organizatorii prostestului.

UPDATE ora 20:27: Şi la Oradea cetăţenii au ieşit în stradă afişând bannere cu mesaje precum: "Stop tăierilor!", "Pădurea=viaţă. Respect"

UPDATE ora 20:10: Protestarii din Capitală au plecat de la Parlament, unde au scandat "Afară cu mafia din ţară", "Nu corporaţia face legislaţia", ”Toate partidele ne-au tăiat pădurile”, şi se îndreaptă spre Ministerul Mediului.

UPDATE ora 19:50: Şi în Sibiu, oraşul lui Klaus Iohannis, românii au ieşit pe străzi. Pe fundal de răpăit de tobă, sibienii poartă pe străzi un banner alb cu un citat din scriitoarea Ileana Vulpescu: "Ţine minte ce-ţi spun eu: dacă poporul ăsta va fi cândva şters de pe hartă, nu va fi nici fiindcă l-ar ocupa ruşii, turcii, americanii, chinezii; ci din indolenţa, pasivitatea, lipsa de civism, din propria nepăsare şi din complicităţile interne oferite oricărui inamic."

UPDATE ora 19:36: Şi în Place Trocadero, Paris, românii afişează pancarte prin care cer protejarea pădurilor din România. "Când injustiţia devine lege, rezistenţa devine datorie!", transmit românii din Paris.

UPDATE ora 19:25: Un grup de români din Copenhaga protestează şi ei, solidari cu cei de acasă. "Nu mai furaţi ca în codru!", "Opriţi masacrul pădurilor"şi "Sebeş fără Kronospan!", sunt mesajele înscrise pe pancartele afişate de aceştia.

"Dragi români care astăzi protestaţi în stradă împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor, nu sunteţi singuri! Noi, românii din Scandinavia, suntem alături de voi, pentru o Românie demnă, frumoasă şi sănătoasă, pe care să o lăsăm copiilor noştri.", transmite pe Facebook, Maria Martin.

UPDATE ora 19:15: Protestatarii au scandat la Palatul Cotroceni "Mafia defrişează, Iohannis protejează!". "Dacă nu vrei să-ţi pierzi slujba, nu te mai juca cu drujba", i-au transmis românii preşedintelui.

Miile de oameni se îndreaptă acum spre Parlament, scandând "Afară cu mafia din ţară!".

"De câte mai au nevoie politicienii noştri ca să realizeze că ne-am trezit şi că ne dăm seama că ne fură? Suntem în faţă la Cotroceni, peste 3000 de oameni. Sunt proteste în toată ţara. Nu o să ne oprim aici. Şi nici acum. Despăduririle abuzive trebuie să înceteze acum! Împreună suntem de neclintit!" transmite, pe Facebook, Uniţi Salvăm.

UPDATE ora 18:30: În jur de 5.000 de oameni protestează la Cluj. Oamenii strigă: "Toate partidele taie prin rotaţie", "Uniţi salvăm ce mai apucăm", relatează româniacurată.ro.

UPDATE ora 18:13: Unul dintre cei miile de protestatari din Bucureşti cânta la portavoce: "Iohannis e pe câmp, Iohannis e pe câmp, Ura, leliţa mea, Iohannis e pe câmp/ Iohannis are o nevastă, Schweighofer îi e mireasă."

UPDATE ora 18:10: Protestatarii din Bucureşti se îndreaptă spre Palatul Cotroceni.

UPDATE ora 17:50: Cei peste 3.000 de protestatarii din Capitală au ajuns la Palatul Victoria unde au stat aproximativ un sfert de ora, timp în care au huiduit, fluierat si scandat: "Afară, afară cu mafia din ţara!", "Hoţii, hoţii!", "Toate partidele ne-au furat pădurile!". Manifestaţii au intonat la un moment dat şi imnul României, potrivit hotnews.ro.

"Am plecat de la Guvern, suntem pe Buzeşti, mergem înspre Berzei! Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!", scrie Uniţi Salvăm.

UPDATE ora 17.50: Şi în faţa ambasadei Austriei din Priştina are loc un protest contra defrişărilor din România, anunţă protestatarii.

UPDATE ora 17.40, Bucureşti: Mii de persoane se îndreaptă spre Guvern. Manifestanţii sunt acum pe Şos. Kiseleff.

"Simt că o parte din mine este tăiată când văd că sunt tăiate atâtea paduri. Şi după aceea? Să mă duc la Ikea să le importe la loc şi să-mi cumpar pădurea, sa-mi cumpă scaune, copacii din Retezat?" şi-a declarat revolta unul dintre protestatari.

UPDATE ora 17:30, Cluj: În jur de 5.000 de persoane protestează la Cluj, relatează România Curată. Au ajuns şi moţii din Câmpeni. Se scandează "Romsilva hoţie, cu prefecţii în cârdăşie", "Moţii se luptă cu hoţii" şi "Nu corporaţia face legislaţia". Pe pancarte scrie “Pe aici nu se taie”, "Noi vrem păduri, voi vreţi voturi, facem trocul".

UPDATE ora 17:25: Protestatarii din Bucureşti au pornit, în marş, spre Guvern. Numărul acestora trece de 3000. Se scandează: "Uniţi salvăm, pădurile apărăm!" şi "Nu corporaţia face legislaţia!".

UPDATE ora 17:24: Protestele de astăzi au stârnit şi atenţia preşedintelui Iohannis:

"Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi.", scrie Klaus Iohannis pe Facebook.

UPDATE ora 17:00: La protestul din Bucureşti iau parte şi reprezentanţii Greenpeace, purtând bannere cu mesaje precum: "România pierde 3 hectare de pădure pe oră!", "Opriţi tăierile rase, defrişările sunt o crimă!". Un banner galben îi îndeamnă pe românii să semneze petiţia de-clic.ro.

UPDATE ora 16.50: În jur de 2.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Charles de Gaulle din Capitală. Protestarii strigă "Ieşi afară, Schweighofer din ţară", "Nu corporaţia face legislaţia", "Uniţi salvăm pădurile", "Aşteptăm la DNA, fabrica de cherestea".

"Aşa cum ne-am mobilizat pentru Roşia Montană şi împotriva exploatării gazelor de şist, aşa ne mobilizăm şi pentru păduri. Nu mai sacrificăm comunităţi locale pentru profitul unor companii. Putem mai mult decât să exportăm lemnul brut", declară unul dintre liderii protestatarilor, la portavoce, relatează România Curată.

UPDATE ora 16.40: Peste 1.000 de persoane s-au strâns în Bucureşti, în zona Parcului Herăstrău, intrarea din Piaţa Charles de Gaulle.

Participanţii, în mare lor majoritate tineri, poartă drapele, pancarte şi bannere cu mesaje precum "Fiind băiet, defrişări cutreieram", "Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba şi toporul", "Opriţi deşertificarea României!" Printre protestatari sunt şi mulţi biciclişti.

"Suntem mai mult de o mie de oameni aici. Uniţi luptăm, pădurea o salvăm!‪", scriu protestatarii, pe Facebook.

Din Herăstrău, protestatarii vor porni în marş pe traseul Guvern- Palatul Cotroceni - Ministerul Mediului, relatează HotNews.

Tot în jur de 1.000 de persoane se adunaseră, în jurul orei 16:00 şi la Cluj, în Piaţa Unirii, relatează romaniacurata.ro. La protest iau parte şi aproximativ 20 de maramureşeni de la Asociaţia composesorală Borşa, care acuzaă că, deşi au hotărâre irevocabilă în justiţie, de punere în posesie pentru 17.000 de hectare, acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi şi sunt aşteptaţi să ajungă şi moţii - aproximativ 40 de persoane - şi de la Câmpeni, dar şi din alte sate din Apuseni, Măguri Răcătău, Mărişel.

La Iaşi, în Piaţa Unirii, sunt peste 200 de persoane. Părinţi cu copii, bicicliclişti, au venit cu pancarte cu mesaje precum "Eşti ceea ce respiri, eşti responsabil", "Vrem livezi, păduri curate, nu pământuri defrişate". Lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, doritorii iau cuvântul pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de tăierile abuzive şi pentru a susţine demersurile societăţii civile.

În jurul orei 16:40, reprezentanţi ai jandarmilor au venit în faţa vorbitorilor şi au cerut ca unul dintre ei să se legitimeze. Tânărului i-au fost luate datele personale. Jandarmii susţin că mitingul nu are autorizaţie de desfăşurare în centrul oraşului.

***

UPDATE: Protestele pentru salvarea pădurilor au început la Câmpeni. La protest a luat parte şi Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, relateaza România Curată. După mitingul de la Câmpeni, moţii au plecat spre Cluj, pentru a participa la protestul ce va începe la ora 16.00, în Piaţa Unirii.

* * *

Mii de persoane din mai multe oraşe din ţară şi-au anunţat prezenţa sâmbătă, 9 mai, la protestele îndreptate împotriva defrişărilor auzive, manifestaţii care se anunţă a fi de amploarea celor împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montana şi a exploatării gazelor de şist. Protestele vor începe în jurul orei 16:00.

"Protestăm împotriva defrişărilor ilegale şi cerem Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui să pună capăt abuzurilor asupra pădurilor şi defrişărilor ilegale. Pădurea e a noastră! Vino la protest cu o mască, un batic sau o banderolă verde ca să arătăm că pădurea trebuie să rămână vie!", este mesajul postat pe pagina de Facebook a Uniţi Salvăm.

Protestele împotriva despăduririlor ilegale au fost anunţate în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Baia Mare, Alba-Iulia, Arad, Bârlad, Braşov, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Galaţi, Mangalia, Oradea, Ploieşti, Piteşti, Rădăuţi, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Sighişoara, Târgovişte, Tulcea şi Vaslui.

Potrivit anunţului de mobilizare creat pe Facebook, "sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani."

"Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive "retrocedările ilegale de păduri" îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, "Prinţul" Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie", se mai precizează în anunţul de mobilizare creat de Uniţi Salvăm.

Pentru a afla mai multe despre problemele ridicate de protestatari vă recomandăm să citiţi următoarele articole:

"Dispar pădurile României! Ne trec fiori... RECI" - Societatea civilă cere autorităţilor să ia măsuri

Stop defrişărilor! Societatea civilă se mobilizează pentru oprirea "ecocidului pădurilor"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor