Protestatarii câştigă. Oficiali ruşi renunţă la proiectul de construire a unei biserici în Ekaterinburg

Protest împotriva construirii unei biserici în Ekaterinburg, Rusia, 15 mai 2019
Protest împotriva construirii unei biserici în Ekaterinburg, Rusia, 15 mai 2019 (Getty Images)

Autorităţile din regiunea Sverdlovsk din Rusia au renunţat la proiectul de construire a unei biserici ortodoxe într-un parc din oraşul Ekaterinburg, după o serie de proteste publice, care l-au determinat pe preşedintele Vladimir Putin să ceară ambelor tabere să găsească o soluţie de compromis, potrivit RFE/RL.

Guvernatorul regional Evgheni Kuivaşev a afirmat într-un mesaj postat miercuri pe Instagram că a luat această decizie după ce un sondaj a arătat că 74% dintre respondenţi consideră că amplasarea bisericii într-un parc popular al oraşului este o alegere greşită.

“Consider că datele publicate de VTsIOM justifică excluderea pieţei de pe lista posibilelor zone pentru construirea Catedralei Sfânta Ecaterina”, a precizat Kuivaşev în mesajul său.

“Trebuie să găsim un alt loc”, a adăugat el.

Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce oficiali din doua oraşe ruseşti – Celeabinsk şi Krasnoiarsk – au suspendat la rândul lor propiectele de construire a unor clădiri religioase.

Câteva serii de proteste în Ekaterinburg s-au calmat după ce autorităţile locale au anunţat că a fost suspendată activitatea de construire a noii biserici până la publicarea rezultatelor sondajului de opinie.

În cadrul protestelor ce au avut loc împotriva construirii bisericii din Ekaterinburg, poliţia a arestat aproximativ 100 de manifestanţi, dintre care 33 au primit sentinţe intre 2 şi 15 zile de închisoare.

Ekaterinburg este cel de-al patrulea oraş ca mărime din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe