Manifestanţi ruşi arestaţi la protestele ocazionate de Ziua Unităţii Naţionale

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Poliţia rusă a arestat cel puţin şase manifestanţi la Moscova în timpul a două proteste anti-guvernamentale de mică amploare, aprobate de stat, care au coincis cu celebrările ocazionate de Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei, potrivit unui grup de monitorizare.

Trei organizatori ai unui miting naţionalist în districtul Liublino din capitala rusă au fost de asemenea arestaţi duminică, potrivit OVD-Info, un grup independent care monitorizează suprimarea protestelor.

Monarhişti ruşi au organizat o demonstraţie separată în Şciukino, în suburbia nord-vestică a capitalei, în timpul căreia un manifestant a fost arestat, potrivit RFE/RL.

Prezenţa la cele două proteste a fost redusă, la fiecare participând mai puţin de 100 de persoane.

Autorităţile au permis în Ziua Unităţii Naţionale acţiuni de protest în 12 oraşe, inclusiv Sankt Petersburg şi Ekaterinburg.

La un marş naţionalist în Parcul Udelni din Sankt Petersburg, numărul poliţiştilor a părut să fie mai mare decât cel al manifestanţilor, care au precizat că li s-a interzis să afişeze bannere cu slogane precum “Jos Dictatura”.

În oraşul Ekaterinburg din munţii Urali, câteva zeci de persoane s-au alăturat unui marş naţionalist pe Bulevardul Victoriei care a durat doar o jumătate de oră.

În acelaşi timp, a avut loc un miting pro-guvernamental în centrul oraşului, participanţii afişând portrete cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Ziua Unităţii Naţionale este o sărbătoare creată de Putin în 2005 pentru a celebra victoria forţelor ruse împotriva celor poloneze în 1612. Sărbătoarea a luat locul comemorărilor din perioada comunistă a Revoluţiei Bolşevice din 1917.

Putin a folosit Ziua Unităţii Naţionale pentru a promova patriotismul, a consolida societatea şi a intensifica priza Kremlinului asupra altor ţări.

Dar celebrările din ultimii ani au fost marcate de mitinguri antiguvernamentale şi ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

Anul trecut, autorităţile au arestat peste 70 de manifestanţi după ce naţionaliştii s-au adunat în Liublino la un miting anti-guvernamental.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe