Rusia: Zeci de arestări în cadrul protestelor împotriva construiri unei biserici în Ekaterinburg

Protest împotriva construirii unei biserici în Ekaterinburg, Rusia, 15 mai 2019
Protest împotriva construirii unei biserici în Ekaterinburg, Rusia, 15 mai 2019 (Getty Images)

Autorităţile din cel de-al patrulea oraş ca mărime din Rusia, Ekaterinburg, au arestat zeci de persoane deoarece mii de locuitori au continuat să apere un parc aflat pe malul râului care este în pericol din cauza proiectului de a construi o biserică în acel loc, potrivit The Moscow Times.

Protestele împotriva construirii bisericii în parcul central al oraşului au intrat miercuri în cea de-a treia zi consecutivă, după ciocniri cu susţinători ai proiectului, care au inclus şi membri ai unei academii de box, şi forţele de ordine. Opozanţii catedralei susţin că proiectul va distruge spaţiul verde şi de agrement de care depind cele 1,5 milioane de locuitori ai oraşului.

70 de persoane au fost arestate miercuri într-un interval de 12 ore de proteste, a estimat OVD-Info, un website care monitorizează acţiunile poliţiei ruse. Poliţia din Ekaterinburg a declarat însă că doar 33 de persoane au fost arestate.

Imaginile publicate online au arătat unele dintre arestările violente surprinse de camerele video.

Cel puţin 4 detenţii au fost raportate în prima zi a protestelor, luni, iar în a doua zi au fost arestate alte 29 de persoane. O instanţă a plasat aproximativ 21 de persoane în arest până la 10 zile de închisoare, fiind acuzate de huliganism.

Biserica – o replică a unei catedrale distruse de sovietici în urmă cu 90 de ani – face parte dintr-un proiect comercial major finanţat de magnaţii metalelor din Ekaterinburg, potrivit documentelor proiectului. În afară de clădirea bisericii, mai sunt prevăzute şi spaţii de locuit şi birouri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe