Protest pentru susţinerea lui Vlad Alexandrescu. Cioloş pleacă huiduit dintre protestatari

Demisia ministrului Culturii a stârnit nemulţumirea celor ce-i apreciază activitatea, oamenii ieşind în stradă pentru a-l susţine. Venit printre protestatari, premierul Cioloş a susţinut că modul în care au fost conduse negocierile de la Operă îi creează lui Alexandrescu o slăbiciune ca ministru. Afirmaţiile sale nu au convins, Cioloş plecând huiduit.
Loredana Diacu
28.04.2016

alte articole

Proteste pentru susţinerea lui Vlad Alexandrescu. (Otilia Nuţu)
Loredana Diacu
28.04.2016

În jur de 300 de persoane au ieşit miercuri, în Piaţa Victoriei, la un protest de susţinere a lui Vlad Alexandrescu, demisionat din funcţia de ministru al Culturii la cererea premierului Cioloş pe fundalul scandalului de la Opera Naţională din Bucureşti.

Participanţii la protest au scandat: "Vlad, Cultură! Tobă impostură!", "Vlad, nu uita! Noi suntem de partea ta!","Vrem Cultură! Nu cianură!" şi au afişat pancarte cu mesaje precum: "# Vlad rămâne!"; "I love Vlad"; "Ministrul Culturii pleacă, pleacă şi Guvernul", "Respect - Vlad. Ruşine Plagiatorilor! Cioloş ai greşit!".

Protest pentru susţinerea lui Vlad Alexandrescu (Ana Otilia Nuţu)
Protest pentru susţinerea lui Vlad Alexandrescu (Ana Otilia Nuţu)

Protest pentru susţinerea lui Vlad Alexandrescu (Ana Otilia Nuţu)
Protest pentru susţinerea lui Vlad Alexandrescu (Ana Otilia Nuţu)

În mijlocul protestatarilor şi-a făcut apariţia şi premierul Cioloş, care a declarat că modul în care au fost conduse negocierile la Opera Naţională din Bucureşti i-au creat "o slăbiciune".

"Eu am avut o discuţie cu el de dimineaţă şi el e conştient de asta. Modul cum au fost conduse negocierile la Operă, faptul că deja de două săptămâni se tot numesc şi demit directori şi, în continuare, rămâne acolo tensiune îi creează o slăbiciune lui ca ministru", a declarat Cioloş, citat de Agerpres.

Cioloş a mai declarat că i-a propus lui Alexandrescu să găsească "o formă" prin care să continue "colaborarea, cel puţin pe Cuminţenia Pământului pe care şi-a început el proiectul" şi a promis că reformele începute vor fi continuate de noul ministru al Culturii.

Premierul a mai menţionat că l-a sprijinit pe Alexandrescu de două săptămâni şi îl susţine în continuare însă, ca ministru trebuie nu doar să ai viziune, ci şi capacitatea şi instrumentele de a aplica măsurile respective."

"Şi după o negociere eşuată îţi slăbeşti capacitatea de negociere, e greu, după aceea, să continui după poziţia asta", a declarat Cioloş.

Prezent printre protestatari, Tudor Chirilă i-a reproşat premierului că nici managerii Operei nu au dat explicaţii pentru incapacitatea lor de a gestiona acest conflict.

"Nu este de competenţa ministrului Culturii decât să numească directori, dar nu să rezolve aceste probleme”, i-a reproşat Chirilă premierului.

"Ba o să dea. O să dea. O să dea", l-a asigurat premierul pe Chirilă.

O altă nemulţumire a protestatarilor a vizat faptul că în timp ce ministrul Culturii, a cărui viziune a fost apreciată de oameni pleacă, Cioloş îl ţine în continuare în Guvern pe Tobă, acuzat de plagiat. Aşadar, Cioloş a plecat huiduit: "Demisia", "Cioloş nu uita va veni şi vremea ta" şi "Vlad rămâne!"

Reamintim că Vlad Alexandrescu a demisionat miercuri, Cioloş anunţând ulterior că ministrul Culturii şi-a depus demisia "cu speranţa că gestul său va contribui la detensionarea situaţiei de la Opera Naţională."

Pe de altă parte, Alexandrescu a anunţat pe Facebook că demisia sa este motivată de "rezistenţa opacă" la schimbarea structurală pe care a încercat să o iniţieze, dezvolte şi pună în practică în instituţiile de cultură din România şi de ostilitatea nedezminţita a aparatului refractar la regândirea modalităţilor de funcţionare a instituţiilor publice de cultură.

Nemulţumiţi de faptul că Cioloş i-a cerut demisia lui Alexandrescu, primul ministru al culturii care a ascultat vocea Străzii şi a făcut demersuri pentru includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, a înfiinţat şi coordonat un grup de lucru pentru Codul Patrimoniului etc., au anunţat proteste de susţinere a acestuia. Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici

Mai multe informaţii despre situaţia de la Operă, puteţi citi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor