Protest la o Maternitate din Iaşi după transferul unei gravide suspecte de infectare cu coronavirus

(ziaruldeiasi.ro)

Un număr de cadre medicale de la Maternitatea “Elena Doamna” din Iaşi au protestat, miercuri, în curtea spitalului, după ce o femeie gravidă suspectă de infectare cu coronavirus a fost transferată acolo pentru a naşte, a relatat Ziarul de Iaşi.

Cadrele revoltate şi-au motivat protestul atât prin faptul că spitalului îi lipsesc echipamentele de protecţie necesare pentru a putea trata pacienţi infectaţi cu coronavirus cât şi prin faptul că unitatea lor medicală nu era de gardă când a avut loc transferul, pacienta trebuind să fie trimisă către Maternitatea Cuza Vodă.

Protestul a avut loc în condiţiile în care Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că Maternitatea “Elena Doamna” fusese desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgenţe.

Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii “Elena Doamna”, a declarat că în momentul de faţă există echipamente pentru a trata doar două paciente infectate cu coronavirus care ar putea să nască la acest spital, precizând că este vorba de un consum foarte mare de materiale de protecţie pentru un pacient.

“Reacţia angajaţilor a fost datorată nelămuririi situaţiei - de ce noi, ca spital, să avem acest caz şi nu Spitalul Cuza Vodă? Ţin să vă spun că întreg personalul, chiar cu acea stare de panică existentă, şi-a dus la îndeplinirea misiunea şi anume să intre în sală şi să ajute acea mamă”, a susţinut Martinescu.

De asemenea, precizăm că protestul a fost demarat în condiţiile în care, în momentul de faţă, numeroase spitale din ţară se află într-o situaţie tot mai dificilă din cauza numărului mare de persoane testate pozitiv cu coronavirus şi ca urmare a îmbolnăvirii unui număr mare de cadre medicale. De exemplu, la Suceava, Spitalul Clinic Judeţean a fost închis, marţi, pentru 48 de ore, după ce aproape 100 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus şi 1.300 de angajaţi au intrat în izolare. Spitalul urmează să fie dezinfectat, iar pacienţii vor fi transferaţi la alte unităţi medicale.