Protest la Moscova. Opoziţia cere schimbarea conducerii ţării

Liderul opoziţiei din Rusia, Alexei Navalny, la un miting în Lyublino, o suburbie din Moscova, 20 septembrie 2015 (DMITRY SEREBRYAKOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.09.2015

Mii de oameni au ieşit duminică seară la un protest desfăşurat într-o periferie din sud-estul Moscovei pentru a cere libertăţi politice mai mari şi o schimbare a conducerii ţării, în condiţiile în care mai mulţi candidaţi ai opoziţiei au fost împiedicaţi să participe la alegerile locale parţiale din această lună.

Între 8.000 şi 10.000 de persoane s-au adunat la protest, a declarat Leonid Volkov, unul dintre organizatori. Înainte de a începe manifestaţia, aproximativ 8.400 de persoane şi-au declarat pe Facebook participarea, conform Bloomberg.

Serviciul de presă al poliţiei din Moscova a declarat că aproximativ 4.000 de oameni s-au prezentat la protest. De asemenea, autorităţile din Moscova au aprobat prezenţa a maximum 40.000 de manifestanţi.

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni a făcut apel pentru organizarea acestui protest după ce partidul său a eşuat să câştige locuri în parlament în singura regiune – Kostroma – în care i s-a permis să participe la alegerile din 13 septembrie.

“Aceiaşi oameni nu ar trebui să rămână la putere din 1999 [şi până în prezent]”, a susţinut Navalni într-o declaraţie publicată pe website-ul său. “Aceste alegeri nu se referă la procentajul pe care l-am obţinut, ci la dreptul nostru de a spune oamenilor adevărul oriunde ne-am afla.”

Protestul de duminică a urmărit de asemenea să marcheze aniversarea lansării celei mai recente campanii prezidenţiale ruseşti – din 2011 – când fostul preşedinte Dmitri Medvedev a declarat că se va retrage, iar Vladimir Putin a câştigat cursa prezidenţială pentru partidul de guvernământ Rusia Unită. Acest lucru i-a permis lui Putin să se întoarcă la putere ca preşedinte, pentru un al treilea mandat, după o pauză de 4 ani în care a ocupat funcţia de premier.

Liderii opoziţiei au folosit protestul şi cu scopul de a face apel pentru eliberarea deţinuţilor politici din ţară şi pentru acordarea unei libertăţi de exprimare mai mari. În cadrul protestului, manifestanţii au scandat lozinci precum “Rusia fără Putin”.

Iniţial, manifestanţii au dorit să se întâlnească în centrul Moscovei, locul celor mai mari proteste desfăşurate după victoria electorală a lui Putin în 2012. Dar, administraţia oraşului a respins cererea, susţinând că în zona respectivă se desfăşura un maraton.

Candidaţii partidului de opoziţie RPR-Parnas al lui Navalni au câştigat doar 2% în cadrul alegerilor din 13 septembrie pentru adunarea regională din Kostroma, din nord-estul Moscovei. Adică, cu 3% mai puţin decât numărul de voturi necesare pentru a obţine o reprezentare în Legislativul rus. Partidul său a fost exclus din alte 3 regiuni unde a încercat să candideze.

Partidul de guvernământ Rusia Unită a dominat alegerile din 13 septembrie, în cadrul cărora în 21 de regiuni au fost aleşi guvernatori şi în 11, parlamente locale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor