Protest la ambasada Bielorusiei: Tinerii Platformei DA şi PAS, solidari cu bieloruşii care nu acceptă „victoria” lui Lukaşenko

Protest al tinerilor Platformei DA la ambasada Bielorusiei
Protest al tinerilor Platformei DA la ambasada Bielorusiei (facebook.com/Platforma DA)

Tinerii membri ai Platformei DA împreună cu cei ai Partidului Acţiuni şi Solidaritate au pichetat luni, 10 august, ambasada bielorusă de la Chişinău manifestând împotriva reprimării barbare a protestelor cu mii de oameni, în mare majoritate, tineri, arestaţi la Minsk, Brest, Gomel, Grodno şi în alte oraşe mari.

Protestatarii au declarat că sunt solidari cu bieloruşii care îşi revendică drepturile şi apără democraţia remarcând că doar Vladimir Putin, Xi Jinping şi Igor Dodon l-au felicitat pe Alexandr Lukaşenko cu ocazia „victoriei” în alegerile prezidenţiale. „Dodon a făcut-o în numele poporului moldovenesc şi al său personal.”

„Credem cu tărie că oamenii fiecărei ţări merită alegeri corecte şi dreptul de a protesta paşnic, de aceea susţinem lupta belaruşilor pentru libertate”, au mărturisit tinerii PAS.

Oficiali europeni şi-au exprimat dezacordul cu acţiunile regimului dictatorial al lui Lukaşenko, iar preşedintele Consiliului european, Charles Michel a planificat convocarea unui summit extraordinar la 24 şi 25 septembrie consacrat relaţiilor internaţionale, pe a cărui agendă urmează să figureze şi situaţia din Bielorusia.

Grupul Renew Europe a condamnat „represiunea violentă de după fraudarea alegerilor" şi a cerut sancţiuni împotriva Bielarusului. „Mai mult ca niciodată cetăţenii din Bielorusia au nevoie de susţinerea puternică a Uniunii Europene pentru exprimarea liberă a părerilor", a transmis liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloş.

Potrivit CEC din Bielorusia, Alexandr Lukaşenko a câştigat alegerile de duminică cu peste 80% din voturi, comparativ cu 10 la sută pentru principala sa rivală Svetlana Tikhanovskaia.