Promo-LEX: Moldova are o democraţie defectuoasă

Pe R. Moldova o desparte o singură poziţie de grupul ţărilor cu un regim hibrid unde justiţia nu este independentă, jurnaliştii sunt hărţuiţi, corupţia este larg răspândită, iar statul de drept este foarte slab, afirmă experţii de la Promo-LEX.
Republica Moldova
Republica Moldova (facebook.com)

De Ziua Internaţională a Democraţiei, Promo-LEX atenţionează că potrivit Clasamentului anual al Indicelui Democraţiei efectuat de către The Economist, Republica Moldova ar trebui să sărbătorească o democraţie defectuoasă deoarece din 2012 (locul 67) şi până în 2016 (locul 76) a pierdut constant în indicii Democraţiei. Cel mai prost rezultat este constatat la funcţionarea guvernării şi cultura politică. “Ne desparte o singură poziţie de grupul ţărilor cu un regim hibrid.”

“Locul 77 este ocupat de Zambia, fiind prima ţară din topul ţărilor cu un regim hibrid. Ucraina se află şi ea printre statele cu un regim hibrid, fiind pe locul 86 în clasament. România ocupă locul 61, fiind şi ea o ţară cu democraţie defectuoasă”, notează experţii Promo-LEX.

De menţionat că în categoria ţărilor cu o democraţie defectuoasă intră statele care au: alegeri libere chiar dacă există multe probleme. Se atestă un nivel scăzut de participare civică şi politică iar cultură politică este subdezvoltată. Sunt respectate libertăţile civile de bază, dar sunt înregistrate probleme legate de guvernare.

În ţările cu regim hibrid alegerile nu sunt libere şi corecte. Justiţia nu este independentă, jurnaliştii sunt supuşi presiunilor şi hărţuiţi. Societatea civilă este slabă, există presiuni din partea guvernului asupra partidelor şi candidaţilor din opoziţie, corupţia este larg răspândită, iar statul de drept este foarte slab.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe