Promo-LEX: Implementarea sistemului electoral mixt în RM începe tardiv şi cu încălcarea legii

Într-un raport al Asociaţiei Promo-LEX se arată că Guvernul R.Moldova nu a format Comisia Naţională pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente până la termenul limită de 20 august curent, încălcare urmată de multe altele odată cu trecerea la sistemul mixt de vot.
Membrii Asociaţiei Promo-LEX din R. Moldova
Membrii Asociaţiei Promo-LEX din R. Moldova (promolex.md)

La 20 iulie 2017 Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea nr.154 pentru modificarea sistemului electoral prin trecerea de la sistemul proporţional de vot la unul mixt. Potrivit articolului III al acestei legii, Guvernul este obligat în termen de 30 zile, care au expirat la 20 august 2017, să formeze Comisia Naţională pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent, relatează Asociaţia Promo-LEX.

Aceasta a mai precizat că la 18 august 2017, cu două zile înainte de expirarea termenului limită, Ministerul Justiţiei a lansat spre consultări publice un proiect de Regulament cu privire la activitatea Comisiei Naţionale pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente.

„Regulamentul nu prevede componenţa nominală a Comisiei şi durata mandatului acesteia. În schimb, proiectul Regulamentului prevede modul de constituire şi organizare a Comisiei, drepturile şi obligaţiile membrilor Comisiei, atribuţiile preşedintelui şi secretarului Comisiei. Concomitent, proiectul stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a şedinţelor Comisiei, modul de adoptare a deciziilor Comisiei”, se arată în analiza Promo-LEX.

Mai mult decât atât, potrivit alin. 3 art.74 Cod Electoral în urma adoptării Legii nr.154 din 20 iulie 2017, Comisia Naţională pentru constituirea circumscripţiilor uninominale permanente, care ar trebui să fie una „independentă”, de fapt va activa în baza propriului regulament aprobat de Guvern.

„Iniţiativa Guvernului de a reglementa activitatea unei comisii care conform legii se prezumă a fi independentă şi care urmează să-şi elaboreze propriul Regulament de activitate care doar tehnic urmează să fie aprobat de Guvern nu înseamnă altceva decât ingerinţă directă în activitatea acestui organ şi intenţie de suprimare a independenţei acesteia”, se mai arată în raportul Asociaţiei Promo-LEX.

Totodată, Promo-LEX a mai punctat şi faptul că atribuirea dreptului de constituire a circumscripţiilor electorale uninominale permanente unui organ politic, şi anume Guvernului, care este subordonat majorităţii parlamentare, precum şi neincluderea hotarelor circumscripţiilor uninominale în corpul Codului Electoral, este o deficienţă majoră a sistemului electoral mixt aprobat votat în Parlament cu 74 de voturi la 20 iulie 2017.

Totuşi echipa Promo-LEX recomandă Comisiei la elaborarea propriului Regulament să ţină cont de sugestia Ministerului Justiţiei de a include în componenţa ei membri cu drept de vot consultativ din rândul altor entităţi relevante: autorităţi publice centrale, partide politice extraparlamentare, organizaţii ale societăţii civile etc. „La fel considerăm că elaborarea unui Plan Calendaristic este un instrument util care poate fi preluat dar e mai bine ca el să fie unul obligatoriu pentru o bună şi ordonată desfăşurare a activităţii”, se mai arată în raportul semnat de Asociaţia Promo-LEX şi Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe