Experţi: Igor Dodon este obligat să consulte opinia publică înainte de a susţine influenţa Rusiei în Transnistria

Promo-LEX afirmă că insistenţa lui Igor Dodon de a susţine influenţa Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană va duce la o nouă condamnare a R. Moldova la CEDO.
Locuitori din Tiraspol primind cu urale ajutoare rusesti, in regiunea Transnistria - arhiva. Pe plancarda se poate citi "Multumim Moscova!"
Locuitori din Tiraspol primind cu urale ajutoare rusesti, in regiunea Transnistria - arhiva. Pe plancarda se poate citi "Multumim Moscova!" (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Asociaţia Promo-LEX consideră că prezenţa militară a Federaţiei Ruse, susţinerea economică şi politică a administraţiei de la Tiraspol, denotă faptul că Rusia doreşte să menţină în continuare o influenţă puternică asupra Republicii Moldova. Din aceste considerente, în opinia experţilor, devine ambiguă insistenţa lui Igor Dodon de a susţine prin acţiunile sale aspiraţia Federaţiei Ruse şi astfel vor fi încălcate obligaţiile pozitive ale ţării cu privire la protecţia şi garantarea drepturilor omului pe întreg teritoriul său, care va duce la o posibilă condamnare a Guvernului la CEDO.

În acest context, asociaţia de drepturile omului aminteşte că pe rolul Curţii Europene stau în aşteptare zeci de cauze împotriva Federaţiei Ruse şi a R. Moldova privind violările admise constant în regiunea transnistreană. ”Nu ne rămâne decât să constatăm că, astfel de acţiuni şi declaraţii ale Preşedintelui ar putea demonstra în mod direct că R. Moldova, în calitate de stat pârât la CEDO, nu-şi îndeplineşte obligaţiunile pozitive privind protecţia drepturilor persoanelor aflate pe teritoriul regiunii transnistrene.”

”Aducem aminte Preşedintelui Igor Dodon că, la conferinţa de presă din 31 iulie 2001, Vladimir Voronin, Preşedintele de atunci al Republicii Moldova, declara: „Domnul Ilaşcu este cel care îi ţine pe camarazii săi în detenţie la Tiraspol”. El a menţionat că i-a propus domnului Ilaşcu să-şi retragă cererea depusă la Curte împotriva Federaţiei Ruse şi R.Moldova, în schimbul eliberării celorlalţi reclamanţi până la 19 iunie 2001, însă Ilaşcu a refuzat această propunere”, notează Promo-LEX precizând că CEDO a apreciat declaraţiile ce aparţineau celei mai înalte autorităţi a unui stat contractant ca o exercitare a presiunilor directe împotriva dreptului reclamanţilor de a sesiza Curtea.

În concluzie, experţii Promo-LEX menţionează că importanţa unui proces de reconciliere este fundamentul soluţionării paşnice a unui conflict. Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie de apreciere a rolului contingentelor de pacificare ruse şi a forţelor transnistrene în menţinerea păcii, şeful statului ar trebui mai întâi să desfăşoare discuţii publice. Decizia de decorare a anumitor persoane trebuie luată nu pe seama unor idei politice şi valori proprii de partid, ci în temeiul principiului meritocraţiei şi legalităţii.

Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova adoptată de către Parlament la 27 august 1991, cere în mod expres încetarea stării ilegale de ocupaţie şi retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul ţării. Termenul de retragere a armatei ruse şi a muniţiilor a fost stabilit pentru 31 decembrie 2002 la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999.

Potrivit constatărilor CEDO în cauzele Ilaşcu şi alţii, Căţân şi alţii, Mozer şi Eriomenco contra Moldovei şi Rusia, Federaţia Rusă deţine un control efectiv asupra teritoriului regiunii transnistrene a RM deoarece continuă să ofere suport militar, politic şi economic regimului de la Tiraspol astfel permiţându-i să supravieţuiască prin propria consolidare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe