Proiect PAS: Comerţul cu nuci şi alte produse agricole efectuat de persoane fizice ar putea fi legalizat în Moldova

Vladimir Bolea, depuatat PAS
Vladimir Bolea, depuatat PAS (unpaspentru.md)

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea a prezentat o nouă iniţiativă legislativă care va legaliza comerţul cu nuci şi alte produse agricole efectuate de către persoanele fizice.

Potrivit deputatului PAS, acest proiect de lege a fost inclus în politica fiscală pentru 2020 a Guvernului Sandu, fiind ulterior preluat şi de către noua guvernare.

Totodată, Bolea a specificat că această iniţiativă legislativă vine să legalizeze activitatea şi regimul fiscal în domeniul achiziţiilor legumelor, nucilor şi altor produse vegetale.

Proiectul mai prevede ca persoana fizică ce desfăşoară activitatea de colectare a nucilor, legumelor şi altor produse agricole să fie în mod obligatoriu asigurată prin sistemul de asigurări sociale şi sistemul de asigurări medicale.

Mai mult decât atât, urmează a fi simplificată procedura de achiziţie de la populaţie a producţiei agricole din horticultură şi fitotehnie şi a obiectelor regnului vegetal.

Ulterior urmează a fi instituit un regim fiscal pentru persoanele fizice care colectează produse agricole şi legume în scopul comercializării ulterioare a acestora către agenţii economici, valoarea de comercializare a cărora nu va depăşi suma de 1,2 milioane lei pe parcursul anului calendaristic.

Astfel, agentului economic care va efectua achiziţiile i se va reţine un impozit în mărimea de 5 la sută din plăţile efectuate în folosul subiectului.

„Având o pondere deosebită în economia naţională, piaţa nucului în Republica Moldova se confruntă cu mari probleme, ce afectează grav statul şi comunitatea de afaceri din acest domeniu, generând corupţie, evaziuni fiscale, stimulând dezvoltarea economiei tenebre, monopol şi contrabandă.

Despre necesitatea întreprinderii acţiunilor activităţii de achiziţionare de către intermediari se discută de mai mulţi ani – prin acest proiect de lege ne punem scopul să aducem în câmpul legal convenabil toţi participanţii în această piaţă”, a declarat Vladimir Bolea în cadrul unei conferinţe de presă.