Proiect - Elevii care au luat BAC-ul ar putea susţine din nou cel puţin una dintre probe, pentru mărirea notei

Bacalaureat 2012, Liceul teoretic "C.A. Rosetti", Bucureşti (Andra Bădală / Epoch Times)
Ana Ion
22.04.2024

Mai mulţi parlamentari USR au depus la Senat un proiect de lege care prevede posibilitatea ca absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat, dar îşi doresc o notă mai mare, să poată susţine din nou examenul la cel puţin una dintre probe.

În prezent, odată promovat, BAC-ul nu mai poate fi susţinut a doua oară.

Propunerea legislativă a fost înregistrată în Senat în 16 aprilie 2024, relatează Hotnews.

În cazul în care proiectul va fi adoptat, la actuală Lege a învăţământului preuniversitar, 198/2023, vor fi adăugate următoarele alineate:

  • „(12) Absolvenţii studiilor liceale care au promovat examenul naţional de bacalaureat şi doresc să-şi mărească nota obţinută la cel puţin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.
  • (13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obţinute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.
  • (14) În situaţia în care rezultatul reexaminării conduce la creşterea notei obţinute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obţinută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.

În expunerea de motive, senatoarea USR Silvia-Monica Dinică menţionează că parcursul profesional al absolvenţilor de liceu „este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituţii de învăţământ superior”.

Susţinătorii propunerii legislative dau drept exemplu Statele Unite ale Americii:

„Accesul în învăţământul superior trebuie asigurat într-un mod eficient, flexibil, care să permită oricărei persoane să îşi reorienteze parcursul profesional în orice moment al vieţii, dacă asta consideră. Un astfel de model este regăsit în Statele Unite ale Americii, unde examenul SAT, cel care facilitează accesul în învăţământul superior, poate fi susţinut de mai multe ori de absolvenţi, chiar înainte de finalizarea studiilor liceale”, conform expunerii de motive.

Senatul este prima cameră sesizată. Pentru ca modificările să intre în vigoare, propunerea trebuie să fie adoptată de ambele camere ale Parlamentului şi, ulterior, promulgată de preşedinte.

În prezent, pentru ca un absolvent de liceu să promoveze examenul de Bacalaureat trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare materie, iar media examenului trebuie să fie cel puţin 6.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor