Proiect de lege "împotriva lenei". Petiţie online marca PNL

Nu de puţine ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulţi dintre ei îşi maltratează copiii şi nu-i lasă să meargă la şcoală, susţine deputatul liberal Florin Roman, potrivit căruia cei care refuză un loc de muncă trebuie lăsaţi fără ajutor social.
Cantină pentru ajutor social
Cantină pentru ajutor social (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.02.2018

Deputatul PNL Florin Roman a lansat o petiţie prin care se cere suspendarea ajutorului social pentru cei ce refuză un loc de muncă. Concret, petiţia postată pe site-ul PNL vizează modificarea alineatului (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

"Într-o singură zi, peste 700 de români au votat petiţia-on line prin care susţin proiectul de lege împotriva lenei: cei care refuză un loc de muncă, conform pregătirii lor şi sunt apţi de muncă, nu mai primesc ajutorul social. Ei se adaugă celor 3000 de români care au semnat deja petiţia. Impactul este major şi vă mulţumesc pentru susţinere! Îi invit pe români să semneze şi să distribuie petiţia! Chiar şi pe noul ministru al Finanţelor, dl Eugen Orlando Teodorovici, care într-o emisiune televizată spunea că susţine acest proiect de lege, iniţiat ca deputat PNL! Aşteptăm fapte, nu vorbe, domnule ministru! Aici găsiţi petiţia şi proiectul de lege", scrie Roman pe contul său de Facebook.

Revenind la petiţie, în textul acesteia deputatul reaminteşte că în prezent legea le dă dreptul celor care primesc ajutoare sociale să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă şi cere schimbarea acestui lucru.

De de? Potrivit deputatului, "din practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului."

Astfel, conform statisticilor de pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente - 55.457, beneficiari suspendaţi la sfârşit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017 statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente -243.006, beneficiari suspendaţi la sfârşit de lună – 17.712, arată Roman.

În consecinţă, deputatul susţine că se impun modificări legislative, "mai ales că, nu de puţine ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu maşini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulţi dintre ei îşi maltratează copiii şi nu-i lasă să meargă la şcoală sau, în cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizaţia dată de stat."

"Politica în domeniul social ar trebui să fie orientată direct spre cei nevoiaşi şi nu pentru cei ce doresc să eludeze statul. Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăţa şi poate nu e rea ideea de a îi obliga pe părinţii beneficiari de ajutoare sociale să îi lase pe aceştia la şcoală sub sancţiunea de a fi privaţi de un drept social pe care statul îl acordă. Totuşi, un prim pas în acest sens consider că se poate face prin încetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat dacă refuză un loc de muncă.

Propunerea de faţă vine în sprijinul autorităţilor locale care au nevoie de forţă de muncă şi modifică alineatul (7) al articolului 15 în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiţia că refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat", se mai arată în textul petiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor