Proiect de lege: Cum va fi România împărţită în opt regiuni

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
07.02.2013

Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est, sunt cele opt regiuni în care va fi împărţită România, conform unui proiect de lege realizat de USL. Regiunile vor avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului de lege.

Iată care sunt regiunile prevăzute în proiect

- Regiunea Bucureşti-Ilfov - municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu reşedinţa în municipiul Bucureşti;

- Regiunea Centru - judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu reşedinţa în municipiul Alba Iulia;

- Regiunea Nord Est - judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, cu reşedinţa în municipiul Piatra Neamţ;

- Regiunea Nord-Vest: judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, cu reşedinţa în municipiul Cluj-Napoca;

- Regiunea Vest: judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, cu reşedinţa în municipiul Timişoara;

- Regiunea Sud-Vest: judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj, cu reşedinţa în municipiul Craiova;

- Regiunea Sud: judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, cu reşedinţa în municipiul Călăraşi;

- Regiunea Sud Est: judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu reşedinţa în municipiul Brăila.

Regiunile sunt unităţi administrativ-teritoriale în care se exercită autonomia regională şi în care se organizează şi funcţionează autorităţi ale administraţiei publice regionale, mai relevă acest proiect.

Proiectul prevede totodată că "autorităţile administraţiei publice centrale şi regionale exercită competenţe exclusive ale statului, competenţe partajate (stat-regiune), în cazul în care ambele niveluri pot legifera, dar legile naţionale prevalează în caz de conflict, precum şi competenţele exclusive ale autorităţilor administraţiei publice regionale".

"Competenţele exclusive ale statului vizează Constituţia; apărarea; cetăţenia, imigraţia, emigraţia şi extrădarea; finanţele şi sistemul monetar; frontierele şi unităţile vamale; siguranţa naţională. Competenţele partajate (stat – regiune) vizează relaţiile internaţionale - în special cu UE, comerţul exterior, educaţia primară şi secundară, reţele de transport - rutier, căi ferate, naval şi maritim, aerian, împreună cu infrastructurile aferente (porturile şi aeroporturile pentru uz civil); protecţia şi securitatea forţei de muncă, prevenirea dezastrelor", mai prevede documentul.

Nu cred că se rezolvă aşa problemele, mergând pe actualele regiuni de dezvoltare nici nu se respectă cele cinci condiţii pe care le cere UE atunci când faci o regionalizare. Mi se pare absolut prea puţin să discutăm de regionalizare, trebuie să discutăm de reforma administrativ-teritorială a României şi trebuie să vedem de ce o facem.

Proiectul stabileşte, de asemenea, şi funcţionarea Consiliului regional, care "se alege pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă".

"Preşedintele Consiliului Regional reprezintă regiunea în raporturile cu terţii, convoacă şi conduce şedinţele consiliului regional şi dispune măsurile necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestora, exercită funcţia de ordonator principal de credite, coordonează şi controlează realizarea activităţilor de investiţii, răspunde de buna funcţionare a administraţiei publice regionale, asigură respectarea prevederilor Constituţiei, punerea în aplicare a legilor, a decretelor preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului regional, precum şi a altor acte normative", se mai precizează în proiectul de lege.

În proiect se mai prevede ca fiecare regiune îşi stabileşte un buget multianual, care trebuie aprobat şi actualizat în fiecare an, şi care este elaborat având în vedere planificarea regională.

Proiectul prevede că, pe lângă fiecare consiliu regional, se înfiinţează, organizează şi funcţionează un Consiliu Consultativ Economic şi Social, organism cu rol consultativ.

"În fiecare regiune funcţionează câte o agenţie pentru dezvoltare regională, organism neguvernamental, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care funcţionează în domeniul dezvoltării regionale", relevă proiectul.

Vasile Blaga: Mi se pare absolut prea puţin să discutăm de regionalizare

Regionalizarea pe actualele regiuni de dezvoltare este "prea puţin" pentru un proces de reorganizare administrativ-teritorială, deoarece nu sunt respectate cerinţele europene în această privinţă, a declarat miercuri preşedintele PDL Vasile Blaga.

"Nu cred că se rezolvă aşa problemele, mergând pe actualele regiuni de dezvoltare nici nu se respectă cele cinci condiţii pe care le cere UE atunci când faci o regionalizare. Mi se pare absolut prea puţin să discutăm de regionalizare, trebuie să discutăm de reforma administrativ-teritorială a României şi trebuie să vedem de ce o facem. Că nu o facem numai de dragul să o facem sau nu o facem numai pentru că aşa absorbim mai bine fonduri europene - ceea ce este adevărat. În primul rând să ne gândim, de ce facem o reorganizare administrativ-teritorială? Pentru a oferi cetăţeanului român cele mai bune servicii publice la cel mai mic cost şi atunci discutăm de reorganizarea administrativ-teritorială a unei ţări care arată că în 1968", a susţinut liderul PDL, fiind întrebat de jurnalişti cum vede propunerile USL în ceea ce priveşte procesul de regionalizare..

Vasile Blaga a precizat că, întrucât în următorii ani vor fi alegeri, procesul de reorganizare administrativă se poate face doar în primul an de guvernare.

"Această teorie că nu vrem să deschidem cutia Pandorei, adică nu vrem să facem bine ţării de frică că pierdem puncte, asta este clar (...) Se naşte un fals patriotism local din partea birocraţiei reinstalate, care desigur face lucrurile mult mai greu de corectat", a precizat liderul PDL.

Vasile blaga a mai declarat că, în situaţia în care puterea va avea în vedere o regionalizare corectă, PDL nu va face din acest subiect temă de "propagandă electorală".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor