Programul regiunii transfrontaliere România-R. Moldova-Ucraina susţine sectorul inovaţional

(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Ana Chitoroagă
10.07.2014

“Dialog între reprezentanţii sectorului inovaţional” este genericul unei mese rotunde desfăşurate miercuri la Chişinău. Evenimentul a fost organizat de Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT), în cadrul proiectului transfrontalier „Formarea reţelei de infrastructură inovaţională în instituţiile din regiunea transfrontalieră”, implementat în contextul Programului operaţional comun România-Ucraina-R. Moldova 2007-2013.

Organizatorii au urmărit scopul să consolideze dialogul dintre reprezentanţii diferitor instituţii care contribuie la dezvoltarea pieţei inovaţiilor şi colaborarea acestora în viitor. Pentru obţinerea unor rezultate eficiente în implementarea proiectului nominalizat, pentru identificarea şi soluţionarea problemelor stringente ale pieţei transfrontaliere inovatoare, la eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai organizaţiilor comunitare şi ai autorităţilor locale, oameni de ştiinţă, profesori, studenţi, inventatori şi antreprenori.

Participanţii au abordat probleme ce se referă la proiecte inovaţionale de ultimă oră. Totodată, au fost discutate subiecte legate de finanţarea proiectelor inovaţionale şi brevetare, fiind evaluate cele mai actuale tendinţe pe piaţa inovaţiilor. La eveniment a fost prezent şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, care a vorbit despre perspectivele de dezvoltare a sectorului inovaţional în zona de nord a R. Moldova.

Proiectul „Formarea reţelei de infrastructură inovaţională în instituţiile din regiunea transfrontalieră” are un buget de peste 470 mii de euro, cu perioada de implementare decembrie 2013 - iunie 2015.

Obiectivul general al programului constă în modernizarea competitivităţii regiunii transfrontaliere România-Ucraina-R. Moldova prin formarea reţelei transfrontaliere a instituţiilor de infrastructură inovaţională, consolidarea acestora într-un mediu comun de cercetare şi includere în spaţiul european. Aplicant al proiectului este Centrul bucovinean pentru dezvoltare şi reconstrucţie (Cernăuţi, Ucraina), în parteneriat cu AITT (R. Moldova), Consiliul orăşenesc Cernăuţi, Camera de Comerţ şi Industrie din Suceava şi Fundaţia ştiinţifică de cultură inovaţională de performanţă din Iaşi, România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor