Profitul Petrom a scăzut cu 26% în T3

Epoch Times România
07.11.2012

Petrom a obţinut în cel de-al treilea trimestru din acest an un profit net de 870 milioane lei, în scădere cu 26% faţă de cel din perioada similară din 2011, de 1,175 miliarde lei, a anunţat miercuri compania.

În primele nouă luni, profitul Petrom s-a diminuat cu 1%, la 2,897 miliarde lei, de la 2,919 miliarde lei în acelaşi interval din 2011.

În acelaşi timp, vânzările Petrom au crescut cu 18% în primele nouă luni, la 19,185 miliarde lei. În T3, vânzările s-au ridicat la 6,983 miliarde lei, în urcare cu 17% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.

"În cel de-al treilea trimestru al anului 2012, rezultatul operaţional al Petrom s-a situat aproximativ la acelaşi nivel cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, fiind susţinut, în principal, de efectul favorabil al aprecierii dolarului faţă de lei. Nivelul ridicat al preţului ţiţeiului a continuat să influenţeze pozitiv performanţa segmentului E&P, dar a afectat volumele de vânzări şi marjele în activitatea de marketing. Ne-am concentrat investiţiile în segmentul E&P, în vederea stabilizării producţiei de hidrocarburi, şi am continuat eforturile noastre de explorare în perimetrul de mare adâncime al Mării Negre, pregătindu-ne pentru achiziţia de noi studii seismice 3D. În concordanţă cu direcţiile noastre strategice, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi, care, începând din septembrie, este aprovizionată exclusiv cu gaze din producţia internă. De asemenea, vom urmări noi oportunităţi de creştere în regiunea învecinată din Marea Neagră, în parteneriat cu ExxonMobil. În continuare, avem în plan implementarea programului nostru investiţional pentru anii următori, de ordinul a 0,8-1,2 miliarde euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piaţă şi un mediu fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor.”", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

EBIT-ul excluzând elementele speciale a crescut cu 3% comparativ cu T3 2011, la 1,405 miliarde lei, "în special datorită aprecierii USD faţă de RON şi reducerii pierderilor rezultate din instrumentele de acoperire a riscului". Rezultatul instrumentelor de acoperire a riscului a avut un impact negativ asupra EBIT-ului, de -83 milioane lei. EBIT-ul raportat indică o scădere cu 4% faţă de nivelul din T3 2011, "reflectând, în principal, elemente speciale în sumă de 116 milioane lei, determinate de un litigiu în Kazahstan, privind creanţe neîncasate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor