Producţia medie de grâu a scăzut cu 20% în acest an, dar preţul a urcat cu 20-25%

(KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.07.2012

Producţia medie de grâu la hectar este cu 20% mai mică în acest an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţul grâului a urcat cu 20 - 25% în perioada recoltării.

"S-a constatat o calitate mai bună la grâu în acest an, cu o diminuare cantitativă ca randament pe unitatea de suprafaţă de circa 20%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza secetei şi a condiţiilor meteo care au forţat în ultima perioadă aceste culturi", a declarat, marţi, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

La rândul său, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu, a subliniat că grâul are o calitate "nemaintâlnită până acum în ultimii 25 de ani".

"Avem o calitate excepţională. Calitatea grâului e nemaintâlnită până acum în ultimii 25 de ani. O cantitate foarte mare de grâu va pleca la export, fapt pentru care, săptămâna viitoare, am convenit cu conducerea ministerului să analizăm şi să facem un proiect de balanţă ca să ştim pe ce surse de grâu contăm, în aşa fel încât să nu avem probleme pe parcursul anului", a menţionat Aurel Popescu.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, până în prezent s-a recoltat 90% din suprafaţa cultivată cu orz, câte 30% din cea cu grâu şi secară, 50% din cea cu rapiţă, 85% din suprafaţa cultivată cu orzoaica de toamnă şi numai 25% din suprafaţa cultivată cu orzoaica de primăvară.

Daniel Botănoiu a mai spus că recoltatul se va încheia în cel mult zece zile dacă se lucrează în ritmul actual şi nu vor fi incidente climatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor